2024. április 24., szerda
labdarúgás – szerb kupa

A Javor az első trófeáért, a Partizan a tizenharmadikért küzd

Ma 19 órakor Gornji Milanovacon játsszák a szerb kupadöntőt, az ivanjicai Javor története első serlegéért száll harcba, míg a Partizan a bajnoki cím nélkül zárult idény megmentéséért, illetve 13. kupagyőzelméért küzd majd.

A Partizan tavaly is döntőt játszott, akkor azonban a Čukarički 1:0 arányban legyőzte a fekete-fehéreket. Mivel a bajnokságban elég korán nagy előnyre tett szert a Crvena zvezda, a Partizan már jó ideje főként a kupára koncentrál, amit megerősítenek Ivan Tomić edző szavai is: „Ezen a tavaszon a kupa számunkra a legfontosabb versenysorozat, a serleg megszerzése az első számú célunk. Elfogadjuk a favorit szerepkörét, de nem bízzuk el magunkat. Sok fiatal játékosunk van, akik az idősebbekkel kombinálva elhódíthatják a klub számára az áhított trófeát.”

A Javor óriási lehetőség kapujában áll, története legnagyobb sikerét érheti el, ha legyőzi a Partizant a fináléban. Természetesen tisztában van ezzel Mladen Dodić, az ivanjicai együttes trénere is, a klubtörténet legfontosabb meccseként tekint a találkozóra: „A Javornak a 104 éves története során soha nem volt alkalma trófeát nyerni. A kupadöntő a Partizan–Zvezda rangadó mellett a szerbiai labdarúgás legnagyobb mérkőzése. Tudom, hogy a Partizant nem lehet megfélemlíteni, de mi szeretnénk megszerezni az első kupaserleget a Javornak és Ivanjicának. Az elmúlt időszakban jól játszottunk a kupában, remélem, hogy így lesz a döntőben is.”

A belgrádi csapat a Sinđelić, a Voždovac, a niši Radnički és a szabadkai Spartacus kiejtésével jutott el a döntőig, a Javor útja pedig a Novi Pazaron, a Čukaričkin, a Vojvodinán és a Boracon keresztül vezetett a fináléba, amelyen a legismertebb szerb bíró, Milorad Mažić fújja majd a sípot. Az ivanjicai gárda még soha nem diadalmaskodott nagynevű ellenfelével szemben, az eddigi 20 egymás közti mérkőzésből 15-öt nyert meg a Partizan, 5 találkozó döntetlennel zárult, az örökmérleg 37:11-es összesített gólarányt mutat a fővárosiak javára.