2024. április 19., péntek

Egy kép születése

Torok Melinda és három tanítványa nyilvánosan készítettek el egy közös festményt a Szabadkai Városi Múzeumban

Az üres vászontól a kész festményig, egy nagy, megközelítőleg 180×150 centiméteres képalkotás létrejöttét kísérhették figyelemmel tegnap az érdeklődők a Szabadkai Városi Múzeumban. A képzőművészeti performance-ot Torok Melinda festőművész, a festészet magisztere, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára vezette, három tanítványa, Burány Renáta, Varga Kitti és Lassú Melánia részvételével, akik az MTTK másodéves hallgatói. Torok Melindát az alkotás ötletéről és folyamatáról kérdeztük:

– Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész régóta kíséri figyelemmel a tevékenységemet, a hallgatókkal pedig szívesen eljárunk a múzeumba, így jött az együttműködés ötlete. A tanítványokkal minden évben tartunk úgymond közös festést, de most első ízben tárjuk ezt a nyilvánosság elé. Valójában a képzőművészeti gyakorlat tantárgy kötelező feladatáról van szó. Általában a hallgatók nem festenek ilyen nagy méretű képeket, erre is ez adott első alkalmat. A monumentális képfestés teljesen új tapasztalat számukra, egyesek először vesznek részt a szabad festészetben is. Performance-unk tulajdonképpen két részből áll, egyik az alkotás elkészítése, a másik pedig a folyamat rögzítése. Akárcsak a korábbi években, ezúttal is felvételt készítünk, később pedig ebből létrejön egy videó, amely felgyorsítva, megközelítőleg öt percben mutatja be a kép keletkezését. A néző szeme előtt valójában lepereg, hogyan készül egy műalkotás. Ritka alkalom, hogy valaki bepillantást nyerjen egy kép elkészítésébe, megfigyelhesse, hogyan jön létre valami a semmiből, hogyan alakul ki egy forma, milyen változásokon megy keresztül az alkotás, amíg kész mű nem lesz belőle. Úgy az elkészült festmény, mint a videofelvétel, megtekinthető lesz hamarosan, a múzeumok éjszakáján – hallottuk Torok Melindától, aki arról is szólt, hogy a festmény a hallgatók vázlatai alapján készült, mivel pedig nagyon szeretik Frida Kahlót, így a mexikói festészet kultikus figuráját helyezték a középpontba.

Burány Renáta számára is új tapasztalatot hozott, hogy közösen egy nagy képet készíthettek:

– Eddig csak kisebb vászonra alkottam. Fontolgatom, hogy szerezzek magamnak egy nagy vásznat, mert így sokkal szabadabban festhetek. Nagy helyem van, mindig hozzárakhatok valamit a képhez. Megszoktam azt is, hogy egyedül dolgozom a saját ötleteim alapján, így most nagyon érdekes együtt alkotni. Összehangolódtunk, motiváljuk egymást, megismerjük egymás erősségét is – fejtette ki Burány Renáta, és mint mondta, mindannyian saját ötleteiket vitték a képbe, Lassú Melánia az absztraktot szereti, Varga Kittit pedig a népi motívumok, a virágok ihlették meg.