2024. április 25., csütörtök

EP: a külső határok biztosítása segíthet megmenteni a schengeni övezetet

Az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni övezet helyreállításához az Európai Unió külső határait kell megfelelően biztosítani - mutattak rá az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön folytatott szerdai vitájukban.

Elmondták: az újra bevezetett belső határellenőrzések Európa egyik legnagyszerűbb és leginkább kézzelfogható vívmányát veszélyeztetik.

A vita során a képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy a belső határellenőrzések plusz költségeket okoznak, amely különösen a turizmust és a szállítási szektort érinti érzékenyen.
Egyes képviselők élesen bírálták a Brenner-hágó ideiglenes ellenőrzése bevezetésének tervét, megkérdőjelezve az ellenőrzések szükségességét és arányosságát.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy a határellenőrzések "átmenetiek és kivételesek", egyúttal arról biztosította a képviselőket, hogy a cél az ilyen jellegű "akadályok" lehető leghamarabbi felszámolása, de legkésőbb még az év vége előtt.

Közölte, hogy Ausztria, Németország, Svédország, Dánia és Norvégia legfeljebb további hat hónappal hosszabbíthatja meg az övezeten belül bevezetett határellenőrzést a szükségesnek tartott átkelőhelyeken.
Az ideiglenesen bevezetett határellenőrzés szükségességét az aktuális biztonsági fenyegetettség szintje szerint ugyanakkor rendszeresen felül kell vizsgálni, valamint az érintett országoknak kéthavonta jelentést kell tenniük az uniós bizottságnak - mondta.