2024. április 20., szombat

Nemzetközi Sporttörténeti Konferencia Magyarkanizsán

Az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, a Zalai Sportmúzeumért Alapítvány és a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör a Közép-európai Sportakadémia keretében Magyarkanizsán tartotta meg a 40. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát. A rendezvény helyszíne a Dobó Tihamér Képtár volt, a találkozó lebonyolítását pedig a helybéli Losonc Rezső képzőművész-sportember koordinálta.

A magyar és a székely himnusz elhangzása után előadások, könyvbemutatók, értekezések, emlékezések és élménybeszámolók várták a sporttörténet iránt érdeklődőket. Az előadások sorát Kiss János, az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke nyitotta meg Olimpiai sztorik témakörben. Őt Csíki András, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője követte, megyéje sportolóinak ötkarikás szerepléséről szóló beszámolójával. Somlai Attila budapesti sporttörténet-kutató Ügyeskedések és ármánykodások az olimpián című beszámolójával mutatott rá azokra a turpisságokra, amelyek a játékok sajnálatos velejárói voltak. A délelőtt folyamán élménybeszámolót tartott még Tóth Margit egykori tekevilágbajnok Topolyáról, valamint Koncz István veterán birkózó-világbajnok Magyarkanizsáról. Nem utolsósorban említést kell tennünk az előadók között fellépő magyarkanizsai születésű Árok Ferencről, a délvidéki sportújságírás doyenéről, az ausztrál labdarúgó-válogatott 106 szoros szövetségi kapitányáról, aki különösen érdekes sporttörténeti momentumokkal tette érdekesebbé és színvonalasabbá a szimpóziumot.

A rendezvénysorozat indíttatásával kapcsolatban Kiss János elmondta, hogy nagyon fontos feladatnak tartja a Kárpát-medencében lévő magyar települések összefogását különféle rendezvények szervezése céljából, ezen belül pedig a sport- és olimpiatörténet szélesebb körű bemutatását, megismertetését.

Az esemény keretében hétfőn kora délután lezajlott az Országos Sporttörténeti Vetélkedő délvidéki döntője is. A megmérettetés első helyezettje a tornyosi Vajda Attila középiskolás lett. Második helyen Remete Bence végzett Magyarkanizsáról, akit Sleiher Lívia készített fel a vetélkedőre, a dobogó harmadik fokára pedig az ugyancsak helybeli Apró Bálint állhatott.