2024. április 20., szombat

Újságíróknak: tartsák be az előírásokat

Šabić: A páciens egészségügyi állapotának kiszivárogtatása börtönbüntetést vonhat maga után

Rodoljub Šabić, a közhasznú információk és a személyes adatok védelmének biztosa arra kérte a médiumokat, hogy tartsák tiszteletben az újságírói kódexet, és tartózkodjanak azoknak az adatoknak a közzétételétől, amelyek a polgárok magánéletét sértik, és az egészségügyi állapotukra vonatkoznak.

Šabić arra figyelmeztetett, hogy a polgárok egészségügyi állapotáról szóló adatok feldolgozását csakis a törvények tiszteletben tartásával lehet elvégezni. A személyes adatok védelméről szóló törvény, illetve a páciensek jogait felölelő törvény külön kiemeli, hogy az egészségügyi állapotról szóló adatok kifejezetten érzékeny adatoknak számítanak. Éppen ezért ezeket az adatokat bizalmasan kell kezelni, vagyis nem oszthatók meg más személyekkel. Ehhez a páciens írásos engedélye, vagy bírósági döntés szükséges.

Végképp aggasztó, és ellentétben áll ezekkel a törvényes előírásokkal az, hogy gyakran kerül a nyilvánosság elé egy-egy személy egészségügyi állapota a nyomtatott vagy az elektronikus sajtó révén – áll a biztos közleményében, amiben arra kéri az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket és a szakmai kódexet. Emellett figyelmezteti az állami szerveket és az egészségügyi intézményeket is, amelyek információforrásként szolgálnak az újságírók számára, hogy felelősséggel tartoznak a polgároknak. Amennyiben nem tartják titokban a vonatkozó információkat, személyes adatokat szolgáltatnak ki a páciensek jóváhagyása nélkül, nemcsak szabálysértést követnek el, hanem 50 ezer dináros büntetést is fizethetnek, az intézmények pedig akár egymillió dinár megfizetésére kötelezhetők. E tett bűncselekménynek is számíthat, amiért három év letöltendő börtönbüntetést is kiróhat a bíróság.