2024. április 19., péntek

A tervezettnél is magasabb lehet az idei gazdasági növekedés

A Szerb Nemzeti Bank illetékesei úgy látják, hogy az idei év gazdasági teljesítménye meghaladhatja a Köztársasági Statisztikai Intézet februári előrejelzéseit, a 1,8 százalékos növekedést. A központi bank abban is reménykedik, hogy mindezen információk tükrében a nemzetközi pénzügyi intézetek is magasabbra helyezik a gazdasági fejlődés lehetséges mércéjét.

A Köztársasági Statisztikai Intézet szúrópróbaszerű vizsgálata szerint – amelynek az eredményeit május 4-én tették közzé – az első negyedévben a szerbiai bruttó társadalmi össztermék évközi növekedése 3,5 százalékot tett ki, az ipari termelés pedig 10,5 százalékkal magasabb.

A nemzeti bank közleményében emlékeztetnek arra, hogy a múlt héten közzétett adatok szerint a GDP növekedését a korábbi 1,6 százalékról 2 százalékra módosította. Ha a legújabb makrogazdasági adatok is a tualjdonában lett volna, ennél is bátrabb lehetett volna az előrejelzett növekedés –teszik hozzá. Az IMF május 6-án közzétett előrejelzése, amelyet a Regional Ecomonic Outlook adataira alapozott, 1,8 százalékos növekedést irányoz elő, de az első negyedévi adatokat még ebbe sem számolták bele. Tehát várható, hogy az IMF is felfelé módosítja jóslatait – állítja közleményében az SZNB.