2024. április 19., péntek
TEGNAP ZENTÁN

Átadták a Példamutató Nagycsalád díjat

Az idén Mucsi Krisztián és Erzsébet családja érdemelte ki a zentai önkormányzat példamutató nagycsaládnak járó díját. Az elismerést, illetve az ezzel járó bruttó 100 000 dináros összeget tegnap Ceglédi Rudolf polgármester adta át az ötgyermekes családnak.

Az anyuka átveszi a Példamutató Nagycsalád díjat (Gergely Árpád felvétele)

Az anyuka átveszi a Példamutató Nagycsalád díjat (Gergely Árpád felvétele)

A korábbi támogatások mellett a zentai önkormányzat két-három évvel ezelőtt kezdett el gondolkozni a községben élő nagycsaládosok megsegítéséről, s ennek jegyében az idén először ítélték oda ezt az elismerést – nyilatkozta a polgármester a díj átadását követő sajtótájékoztatón. A polgármester elmondása szerint a díjazott kiválasztásakor arra helyezték a hangsúlyt, hogy milyen körülmények között élnek. Kiemelte, hogy a díjazottak példát mutatnak, hogy a mai föltételek mellett is lehet több gyermeket vállalni, és példamutató családi körülmények közepette is fel lehet őket nevelni.

A zentai önkormányzat e támogatáson kívül más módon is igyekszik serkenteni a zentaiak gyermekvállalását. Minden újszülöttnek 30 000 dinárt, az év első újszülöttjének pedig 50 000 dinárt adnak. Ezenkívül a családok harmadik, negyedik és ötödik gyermekének óvodai oktatását és a diákok iskolába történő utaztatását is a község finanszírozza – ecsetelte Ceglédi.

A Mucsi család legidősebb gyermeke, Máté 13 éves, őt követi a 10 éves Dávid, Ákos az idén lesz 6 éves, kislányuk, Lili 4 éves lesz az idén, Luca, a legfiatalabb gyermekük pedig 8 hónappal ezelőtt született.

A Mucsi család a polgármesterrel (Gergely Árpád felvétele)

A Mucsi család a polgármesterrel (Gergely Árpád felvétele)

Erzsébet, az édesanya elmondta, hogy ezekben az időkben nagyon nehéz családot vállalni, s nagy bátorság kell hozzá. Hozzátette, hogy ők is komolyan és megfontoltan döntöttek erről, de nagyon büszkék arra, hogy öt gyermekük van, akik csodát jelentenek az életükben.

– Azt tapasztaltuk, hogy akkor sem volt sokkal könnyebb, amikor egy gyermekünk volt, véleményünk szerint vállalható több gyermek is – jegyezte meg a fiatal anyuka, s hozzáfűzte, hogy természetesen nagyok a költségek is, de ha belegondolunk, a mai világban semmi sem könnyű, mindenért meg kell dolgozni.

– A gyermekek céltudatossá tesznek bennünket, tudjuk, hogy miért dolgozunk, s mi is az életünk célja – mondta.

Több országban, így Magyarországon is három gyermek után létezik az úgynevezett főállású anyaság. Erzsébet ennek kapcsán elmondta: bíznak abban, hogy Szerbiában is létrehozzák ezt a támogatási rendszert, mivel az édesanyának egy-két gyermeket is nagyon nehéz reggeltől estig ellátnia.

Krisztián, az édesapa nincs állandó munkaviszonyban: alkalmi munkából s egy évtizede számítógépek szereléséből igyekeznek bevételhez jutni.

– Nem is tudom, hogy munkaviszony mellett miképpen tudnánk megoldani a gyerekek gondozását. Egyikük ugyanis délelőtt, másikuk délután jár iskolába, s más iskolán kívüli tevékenységekkel is foglalkoznak, és eleinte vinni is kell őket – mesélte, s hozzátette, hogy hivatalos munkahely, 8–10 órás munkaidő mellett igen nehéz lenne megoldani ezeket.

Krisztián elmondta azt is, hogy mivel az első három gyermek kisfiú lett, a negyedik gyermek érkezése előtt reménykedtek, hogy lesz kislányuk is. Ezért neki különösen megörült mindenki a családban, a rokonságban és a barátok körében.