2024. április 25., csütörtök

Az alkotás öröme

Nyolcéves a topolyai nyugdíjas-egyesület Ács József Képzőművészeti Csoportja

Minden életkorban meg tudja találni az ember az élet szépségeit, rálelhet olyan társakra, akikkel megoszthatja azokat az apró, szabad szemmel alig érzékelhető mozzanatokat, rezdüléseket, amik teljessé teszik a szürke hétköznapokat, és ez így van jól.

Ilyen módon válhatnak élhetőbbé a nyugdíjasévek. Topolyán 2008-ban kezdte meg működését egy képzőművészeti alkotócsoport, amely Ács József nevét vette fel, és elsődleges célja az volt, hogy egybegyűjtse mindazokat a lelkes nyugdíjasokat, akikben bújkált egy kis alkotói adottság azon kívül is, amit munkaéveik során tudtak bizonyítani. Meglepő látni, hogyan fejlődött évről évre a kis csapat, milyen mértékben emelkedett a kiállított grafikák, festmények színvonala.

– Büszkék vagyunk erre a fejlődésre – mondja Szlifkó Klára –, amit mindenekelőtt Csernik Attilának, művészeti vezetőnknek köszönhetünk. Tanácsaival, ötleteivel segíti munkánkat, hozzáértő kritikáival ösztönöz bennünket a minőségibb, jobb munkára. Többnyire azonban csak dícsérni szokta igyekvésünket. Jó kapcsolatot tartunk fenn más vajdasági községek hasonló csoportjaival, és már több városban is kiállítottunk. A lényeg azonban a találkozás, az alkotási folyamat, amelynek során még hasznosan is töltjük el szabadidőnket.

A hagyományos éves tárlatot ezúttal Náray Éva nyitotta meg, aki elismerését fejezte ki a csoport munkájáért, szemmel látható fejlődéséért. Dragutin Lekić, a községi nyugdíjas-egyesület elnöke köszönőlevelet adott át Csernik Attillának, aki önzetlen odaadással irányítja a csoportot.

– Hetente találkozunk keddenenként 16 órától a nyugdíjas-egyesületben. Nem nehéz egy ilyen csoporttal dolgozni, hiszen mindenkiben bújkál valamilyen tehetség, amit ki lehet aknázni. Szívesen fogadják az észrevételeimet, érdeklődve hallgatják meg a tanácsokat. Igazán hálás munka, főleg ilyenkor, amikor látja az ember ezt az örömöt, amelyet egy ilyen kiállítás alkalmával élnek meg a csoport tagjai – mondta kérésünkre a művészeti vezető.

A csoport tagjai: Bata Rózsa, Cservenák Ružica, Kollár András, Márkus Éva, Milisavljević Ibolya, Mikuska Ilona, Kertész Éva, Krulj Tamara, dr. Szakmány-Major Edit, Szlifkó Klára, Stefanović Đura és Tóth Margit. A sorrendben nyolcadik tárlaton nyolcan állítottak ki közülük. A legtöbb alkotás pasztell-, akril- vagy olajtechnikával készült, és a portrék mellett a tájkép a legtöbb mű témája.

A hétvégi kiállításmegnyitót a Szélszirom énekegyüttes fellépése tette színesebbé, izgalmassabbá pedig a tombola sorsolása, amelynek eredményeként három szerencsés látogató Krulj Tamara, Kollár András és Cservenák Ružica egy-egy festményét nyerte meg.