2024. április 25., csütörtök

Nem tévedett a Távfűtőművek

Elkészült a független szakértői véleményezés – Az ombudsman elégedetlen, további tárgyalások következnek

A Szabadkai Távfűtőművek nem tévedett a számlák kiadásakor, a hőelszámolás a törvényekkel és előírásokkal összhangban történt, és a közvállalat minden műszaki feltétele megfelel az előírásoknak, áll abban a független szakértői véleményben, amelyet a városi önkormányzat, azon belül is a város polgári jogvédője indítványozott folyó év márciusában.

A független szakértői véleményt azért kérte az ombudsman, mert több száz elégedetlen polgár fordult hozzá segítségért. Kifogásuk az volt, hogy az idei januári számlák olyan irreálisan nagy összegeket tartalmaznak, hogy ők nem tudják és nem is akarják kifizetni. A többségében tömbházakban élő lakosság a tavaly januári számlához képest az idén átlagban kétszer akkora számlát kapott kézhez.
A március elején a Harcosok sorakozója lakótelepen megtartott lakossági fórumon a városi képviselő-testület elnöke, Ilija Maravić azt ígérte a polgároknak, hogy amennyiben a független bírósági szakértői csoport megállapítja, hogy a Távfűtőművek tévedett, a város kártérítést fizet a polgároknak. A lakosság akkor is elégedetlenül távozott a helyszínről, azt kiemelve, nem hisznek a politikusoknak, s nem bíznak és nem hisznek a bírósági szakértők függetlenségében sem.
A mostani állás szerint nem kerül sor a polgárok kárpótlására, ugyanis a szakértői vélemény megérkezett, s abban az áll, hogy a Távfűtőművek minden esetben az előírásokkal összhangban járt el, s a magas számlák elsősorban a rossz elszámolás következményei.
A szakértői véleményezést a Belgrádi Egyetem Gépészeti Karának alkalmazottai készítették el, prof.dr. Vojkan Lučanin bírósági szakértő, prof. dr. Maja Todorović, dr. Radmilo Savić külmunkatárs, Uroš Milovančević, és Dragomir Jovanović külmunkatárs.
A szakértői véleményezés, amelyről Szabadka város polgári jogvédője, Zlatko Marosiuk számolt be nekünk, egy egynapos látogatást követően született, amelyet a szakértői csoport március 23-án ejtett meg Szabadkán. Jártak az önkormányzatban, a Távfűtőművekben és a tíz érintett helyszín közül kettőre látogattak el, mégpedig a Šenoa utca 16. címre és a Kőrösi út 4. alá. Mindkét helyen megállapították, hogy az alállomások az előírások szerint működnek, nem hozzáférhetőek, tehát idegenek nem bánthatják azokat. A véleményezés, amely csaknem ötven oldal, részletesen kitér a Távfűtőművek állomásainak működésére, majd az összegzésben megállapítja, hogy a közvállalat nem tévedett, a valós fogyasztásról küldött számlát a fogyasztóknak, mindent a szakmai előírásoknak megfelelően végeztek el, biztosította a felhasználók számára a lehetőséget, hogy az allokátorok használatával maguk határozzák meg, hogy mennyi energiát használnak el, valamint időben válaszolt a panaszlevelekre.
A véleményezés legvégén kiemelik, hogy a 2016. március elsejétől érvénybe lépő kéttarifás elszámolási rendszer nagyban megkönnyíti majd a fogyasztók helyzetét, hiszen arányosabban oszlanak majd el a költségek a fogyasztók között egy-egy tömbházban.
Zlatko Marosiuk ombudsman a kézhez kapott szakértői dokumentumot követően levélben fordult azok elkészítőihez, kiegészítéseket kérve.
– Többek között arra hívtam fel a figyelmet, hogy ugyan az elszámolási rendszer megváltozik, de attól a probléma még nem oldódik meg. Azt is kértem a szakértőktől, hogy az elsődleges hálózat kivizsgálása ugyan megtörtént, de hiányolom a másodlagos hálózatról szóló jelentést, s külön kértem a bizottságot, hogy foglalkozzanak az allokátorokkal, hiszen legfőképpen azok a polgárok fordultak panasszal a Távfűtőművekhez, akik ezeket alkalmazzák – magyarázta Zlatko Marosiuk, aki további magyarázatot követelt a szakértői csoporttól, arra azonban választ nem kapott. A kérdéseire érkezett válaszlevélben többek között az áll, hogy a felvetések, amelyek az allokátorok működésére vonatkoznak, vagyis azok előnyeinek, illetve hátrányainak kifejtése nem az ő feladatuk, ahogyan az elszámolási módszer szakmai véleményezése sem. A szakmai csoport válaszában azt mondja, hogy mindezek a kérdések a törvényhozónak szólnak, aki az energetikáról szóló törvényt megalkotta, „hacsak a megrendelő nem azt várta a szakértői csoporttól, hogy kérjük a törvény módosítását (a törvény írja elő, teszi lehetővé az allokátorok létezését)” – áll szó szerint a levélben.
Zlatko Marosiuk elmondta, a szakértői csoport pénteken érkezik Szabadkára, amikor személyesen is beszélnek majd ezekről a kérdésekről, a találkozót követően pedig sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

A kéttarifás elszámolási rendszerről
A Szabadkai Távfűtőművek március elsejétől visszatért az elfogyasztott hőenergia kéttarifás elszámolási rendszeréhez. Ez azt jelenti, hogy a hőenergia ára állandó és változó részből áll. Az előbbit a fogyasztók egész évben fizetik és a karbantartási és egyéb költségeket tartalmazza. Az utóbbit pedig a fűtési időszakban számolják el, az elfogyasztott hőenergia alapján. A fogyasztók tehát március elsejétől egész évben fizetik a négyzetméterenkénti 27,33 dinárt állandó részként, illetve a fűtési idényben az elfogyasztott kilowattóra után 4,79 dinárt fizetnek. Ezekre az árakra további tíz százalékos forgalmi adót is elszámolnak. A hőenergia-ellátás feltételeit szabályozó határozat kitér az elfogyasztott távhő elosztási módszerére azon társasházak esetében is, ahol az alállomáson be van építve minden fogyasztó részére az allokátor. Ezekben az esetekben az alállomáson elhelyezett számláló által mért elfogyasztott hőenergia húsz százalékát arányosan szétosztják minden fogyasztó között, a lakások alapterülete szerint, a fennmaradó nyolcvan százalékot pedig a fogyasztás alapján.