2024. március 28., csütörtök

Rendőrökkel végeztek afgán tálibok Hilmend tartomány székhelyén

Afganisztáni tálib felkelők rohanták le kedden a harcok egyik gócpontjának számító Hilmend tartomány székhelyén a biztonsági erők két ellenőrzőpontját, és legkevesebb tizenöt rendőrrel végeztek - közölték afgán tisztségviselők.

Az utóbbi időben a felkelők egyre több támadást intéznek a dél-afganisztáni tartományi központ, Laskargáh ellen, és a biztonsági erők egyre kevésbé képesek visszaverni a tálibok rohamait.
Egy helyi biztonsági tisztségviselő azt mondta, Laskargáh közelében válságos a helyzet. Hozzátette, ha a kormány hamarosan nem lép az ügyben, összeomlik a város védelme.
A tálibok egyik fő bázisának számító és az ország legmagasabb ópiumtermelési mutatóival rendelkező Hilmend tartományra hónapok óta egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kormányerők kénytelenek voltak kivonulni Laskargáh számos körzetéből, és a városon kívül újrarendezni soraikat.

A felkelők a múlt hónapban indították el tavaszi hadjáratukat, és felesküdtek arra, hogy kiűzik Kabulból a nyugati országok által támogatott kormányt, és visszaállítják Afganisztánban az iszlám jog szigorú értelmezésén alapuló uralmat. A hadjárat egyik legfőbb színtere Hilmend tartomány.

A 2001-ben a hatalomból elűzött tálibok nagyobb területet ellenőriznek az országban, mint az elmúlt tizenöt évben bármikor, és a dél-afganisztáni tartományt, legfőbb bázisukként akarják használni.
Idén több száz amerikai katonát küldtek Hilmendbe, hogy képzési és tanácsadói misszió keretében megerősítsék a térség védelmét, az afgán erők Kabul által beígért offenzívája azonban egyelőre késik. Brit és amerikai erők évek óta küzdenek a tartomány ellenőrzéséért, és az afganisztáni szolgálat közben meghalt több mint 450 brit katona legtöbbje Hilmendben vesztette életét.