2024. április 20., szombat

Egy felmérés szerint nem Hillary Clinton, hanem Bernie Sanders tudná legyőzni Donald Trumpot a novemberi elnökválasztáson

Miközben Nyugat-Virginiában és Nebraskában tartanak az előválasztások, az Egyesült Államokban egymás után hoznak nyilvánosságra közvélemény-kutatásokat mind a mostani voksolások várható eredményeiről és következményeiről, mind a novemberi elnökválasztásokról.

Az NBC televízió és a SurveyMonkey közös felmérése arról számol be, hogy a novemberi választáson Bernie Sanders vermonti demokrata párti szenátor legyőzné Donald Trumpot, míg Hillary Clinton nem. A megkérdezetteknek úgy tették fel a kérdést, hogy novemberben vajon kire voksolnának: a republikánus Donald Trumpra, vagy a még versenyben lévő két demokrata párti elnökjelölt-aspiráns valamelyikére, s a válaszolók között 13 százalékkal többen választanák Sanderst, mint Clintont Trumppal szemben.

A felmérés ugyanakkor megerősíti a tényt, hogy országosan Hillary Clinton 12 ponttal vezet vetélytársa, Bernie Sanders előtt. A felmérés eredménye egyúttal azt is jelzi, hogy Clintonnak mely társadalmi csoportokat kell meggyőznie; elsősorban az ifjabb nemzedékeket, a kétkezi munkásokat, valamint a 30 év alatti republikánusokat, akik kiábrándultak pártjukból. E rétegek ugyanis inkább Bernie Sanders hívei, mint Hillary Clintoné. Érdekes adat, hogy a 30 év alatti republikánus-szimpatizánsok mintegy 30 százaléka inkább a vermonti szenátort választaná elnöknek, mintsem a New York-i üzletembert.

A közvélemény-kutatások egyébként általában Hillary Clinton előnyét mutatják Trumppal szemben, ám például a Quinnipiac kedden publikált felmérése szerint három szövetségi államban is fej fej melletti a küzdelem Clinton és Trump között. Ohióban, Pennsylvaniában és Floridában alakult ki szinte holtverseny az elnökségre pályázó két jelölt között. A kutatások szerint Trumpnak a spanyolajkú közösségeket nem sikerült még megnyernie magának, míg Hillary Clintont a fehér férfiak utasítják el. Floridában például a fehér férfiaknak mindössze a 25 százaléka fogadja el Hillary Clintont. A közvélemény-kutatók általában egyetértenek abban, hogy a novemberi választásokig még sok minden történhet, a mostani felmérések nem iránymutatóak, de ha Clintonnak sikerül megnyernie magának azokat a kisebbségi csoportokat, amelyek az előző két elnökválasztáson Barack Obama hívei voltak, akkor ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Ám ha novemberben a fehér és idősebb választók jelennek meg nagyobb számban az urnáknál, akkor George W. Bush óta Donald Trump lesz az első republikánus elnökjelölt, akinek sikerül diadalt aratnia.

Közben Nyugat-Virginiában és Nebraskában tartanak az előválasztások: Nebraskában azonban csak a republikánusok voksolnak, a demokraták ugyanis március elején már megtartották ebben az államban a voksolást, amely nem előválasztás, hanem jelölőgyűlés volt, s amelyet nagy arányban szintén Bernie Sanders nyert meg. Nyugat-Virginiában minden előrejelzés szerint Bernie Sandersé lesz a győzelem, a republikánus oldalon pedig - mivel immár Donald Trump az egyetlen "induló" - azt figyelik az elemzők, hogy vajon lesz-e úgymond büntető szavazás Trump ellen, vagyis a választópolgárok akarata tükrözi-e majd a republikánus elit ódzkodását Donald Trumptól.