2024. március 29., péntek

Hol milyen szakok nyílnak a középiskolákban?

Ismertté vált, hogy mely középiskolákban milyen szakok várják a diákokat szeptembertől, és ezeken mennyi szabad hely van

Az oktatási minisztérium honlapján, a www.mpn.gov.rs/srednje-obrazovanje/plan-upisa/ oldalon tájékozódhatnak a nyolcadikos diákok és szüleik arról, hogy mely középiskolákban milyen nyelven milyen szakok nyílnak a 2016/2017-es tanévben, és ezeken mennyi férőhely biztosított a tanulók számára. A minisztérium értesítése szerint a nyomdai előkészítés során történt csúszás miatt a pályázati füzet nyomtatott formában május 15-től lesz elérhető.

Emellett közzétette a kisérettségivel és a középiskolai iratkozással kapcsolatos aktivitások kalendáriumát is az oktatási minisztérium, így immár ismeretesek a kisérettségi dátumai is.

A kisérettségi vizsga anyanyelvből június 15-én zajlik majd 9-től 11 óráig, matematikából június 16-án, ugyancsak 9–11 óráig. A kombinált tesztek pedig június 17-én kerülnek a nyolcadikos diákok elé, amelyek megoldására szintén 9–11 óráig van lehetőségük.

Az előzetes eredményeket az iskolák június 19-én este 8 óráig teszik közzé. Ezekkel kapcsolatban szükség esetén másnap, június 20-án 8 és 16 óra között lehet panaszt tenni az általános iskolai bizottságnál, a körzeti iratkozási bizottsághoz pedig június 21-én, szintén 8 és 16 óra között nyújtható be.

A kisérettségi vizsga végleges eredményei június 24-én, legkésőbb 20 óráig ismeretesek lesznek.

(archív felvétel)

(archív felvétel)

A kívánságlisták kitöltése – hogy a tanuló mely középiskolában és milyen szakon szeretné folytatni a tanulmányait – június 25-én és 26-án történik meg, 8 és 15 óra között.

A középiskolai szakokra való besorolás listáját, azaz, hogy a tanuló melyik iskola melyik szakjára jutott be, a diákok július 4-én 8 órától tekinthetik meg az anyaintézményükben. A középiskolákban az iratkozás július 5-én és 6-án zajlik 8 és 15 óra között.

A fennmaradó szabad helyek listáját az általános iskolák július 4-én 20 óráig teszik közzé, az ezekre vonatkozó kívánságlistát az első körben nem rangsorolt diákok július 5-én adhatják át 8-tól 15 óráig az általános iskolájukban. A második iratkozási kör besorolási listáját július 8-án teszik közzé 8 órától, az iratkozás pedig ugyanezen a napon zajlik 8-tól 15 óráig.

Azokban a középiskolákban – tehetséggondozók, művészeti középiskolák –, ahová felvételi vizsgával kerülhetnek be a diákok, a felvételi vizsgákat május 28-a és június 5-e között szervezik meg, a pontos dátumról a jelentkezők az adott középiskolában kaphatnak információt.

Mint ismeretes, a középiskolai szakokra való bejutásnál a kisérettségi vizsga eredményét és a 6–8. osztályos tanulmányi átlageredményt veszik figyelembe. Összesen 100 pont gyűjthető össze: 70 pont az általános iskolai eredményekkel és 30 pont a kisérettségin, 10 az anyanyelvi teszten, 10 a matematikai teszten és 10 a kombinált teszten. A négyéves szakokra való bejutáshoz legkevesebb 50 pont szükséges.

A felvételi vizsgát tevő diákok esetében a rangsort a kisérettségi vizsga eredménye, az általános iskolai tanulmányi eredmény, a felvételi vizsga eredménye és a nyolcadik osztályban elért versenyeredmények alakítják ki.