2024. április 25., csütörtök

Nyitott, kritikus gondolkodású emberek nevelése a cél

A holokauszt szörnyűségeit nem szabad elfelejteni, és nem engedhető meg, hogy ehhez hasonló valaha is megtörténjen – hangzott el a Karlócai Gimnázium dísztermében, a Tanulás a holokausztról, transz-kulturális párbeszéd révén elnevezésű három napig tartó, nemzetközi edukációs találkozó tegnapi megnyitóján, amikor is a náci Németország felett aratott győzelemről és a második világháború befejeződésének napjáról Európában emlékeztek meg.

A rendezvényen Franciaországból, Magyarországról, Németországból is voltak részvevők.

Gordana Radović, a Karlócai Gimnázium igazgatónője házigazda szerepében köszöntötte a jelenlevőket. Felszólalásában kiemelte, a tanárok rugói a fiatalok szocializációs gépezetének, legyen szó bármely tantárgyról, viszont az olyan társadalomtudományok, mint a történelem, kimagaslóan fontosak e tekintetben.

– Egy jó tanár nem csak oktat, nevel is. A tananyag által próbál olyan példákat és követendő mintákat bemutatni a diákoknak, amelyek kritikus gondolkodású, nyitott, kíváncsi és naprakész tudású felnőtteké teszik majd őket. Úgy gondolom, ebben a folyamatban egy olyan speciális téma megismerése is kimagaslóan fontos, mint a második világháború szörnyűségei, történesen a holokauszt. A mostani rendezvény három napja alatt a fiatalok tüzetesen foglalkoznak ezzel a témával – magyarázta az igazgató.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár üdvözölte a gimnázium és partnereinek rendezvényét, valamint örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy titkársága is segíthetett a három napos rendezvény megvalósításában.

– Ma Európáról és a fasizmus feletti győzelemről emlékezünk meg. Cicero így mondta: Historia est Magistra Vitae, vagyis a történelem az élet tanárnője. Emlékezni kell arra, hogy milyen gonoszságnak sikerült véget vetni ezen a napon 1945-ben, és hogy később ugyanezen a napon az európai országok megalapozták a mai uniós közösség alapjait – fejtette ki a titkár.

Elmondta, az elkövetkező három napban olyan szakembereket sikerült egy helyre összehívni, akik adekvát módszertani technikákkal tolmácsolják a történelmi eseményeket, és biztos abban, hogy a résztvevő fiatalok ezáltal egy sokkal összetettebb képet kapnak a múltról.

– Az ilyen és ehhez hasonló módszertani megoldásokat pedig tovább kell fejleszteni, a további nemzetközi képzések lebonyolítására is szolgálhatnak alapként – jegyezte meg Nyilas.

Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója megemlítette, hogy ilyen szörnyűségnek, mint a holokauszt, nem szabad megismétlődnie. Kiemelte, Magyarország zéró toleranciát rendelt az antiszemitizmust illetőleg.

Az igazgató ezek mellett a kollégium idevágó programjait is említette, amelyet a belgrádi zsidó közösséggel közösen szerveztek, valamint más, ide kapcsolható törekvéseket is megemlített, amelyben a Collegium Hungaricum is részt vesz.