2024. március 28., csütörtök

Énekkel, tánccal barátságban

Megtartották a VIII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót

Szombaton nagy érdeklődés mellett tartották meg Törökkanizsa központjában a VIII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót, amelyen a hazai tánccsoportok mellett fellépők érkeztek Magyarországról és Romániából is. A rendezvényt megnyitó Hajnal Jenő, az MNT elnöke a következőket emelte ki:

– Igényességével, színvonalával, közösségerősítő üzenetével és elkötelezettségével kiérdemelte megkülönböztető figyelmünket, amikor az MNT kiemelt kistérségi rendezvénnyé nyilvánította az Észak-bánáti Néptánctalálkozót.

A néptánctalálkozót a Tiszavirág csoport fellépése nyitotta meg (Fotó-Gergely Árpád)

A néptánctalálkozót a Tiszavirág csoport fellépése nyitotta meg (Fotó-Gergely Árpád)

 A 25 éves Tiszagyöngye Művelődési Egyesület a szervezője a sok nemzetiséget felvonultató rendezvénynek. Ritkán látjuk azt az erőt, azt a nyitottságot és befogadó készséget, amely Törökkanizsán a magyar közösséget jellemzi, amely az elmúlt időszakban bátor kiállással mozgósítani tudta ezt a közösséget és vezetőikkel úgy tudta irányítani a jövő felé, hogy megmaradjon, hagyományait megőrizze, és éltesse a reményt, hogy sok év múlva is érezzék a fiatalok, honnan jöttek, hová tartanak, és mit jelent számukra a magyar közösséghez való tartozás.

 A délelőtti programban Színes Mozaik elnevezéssel felléptek az óvodások csoportjai, kirakodó és kézműves vásár nyílt a központban. Délután a tánccsoportok fellépését a helybeli Tiszagyöngye ME Tiszavirág csoportja vezette be a Fokos népi zenekar kíséretében, a szemet gyönyörködtető tarka programban felléptek még a horgosi, a tornyosi és a szerbkeresztúri roma táncosok, a romániai Gottlob település táncosai, a tiszaszigeti Kikerics néptánccsoport, a kunszállási Csűrcsavaró Néptánc Együttes, a tiszaszentmiklósi Vislyán szlovák csoport, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME, a magyarittabéi Csavargó, a bajmoki Egység ME, a tavankúti Bunyevác Kultúrközpont, a zentagunarasi Petro Kuzmjak ME, a nagykikindai Egység ME, a törökbecsei Jókai Mór ME, valamint a törökkanizsai Bánát ME tánccsoportja. A gazdag programot a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszafa tánccsoportja zárta.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, Kormányos László, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatója, valamint a helybeli és környező községek és intézmények képviselői.