2024. április 19., péntek

Fekete-fehér, sakk-matt

Tizenhat közéleti személyiség szimultán sakkjátszmája, többfordulós sakkverseny a gyerekeknek, sakktorta, sakkpofi, rajzok és versek – Megközelítőleg hatszáz részvevője volt az első Funchess
Polgár Judit tette meg a nyitó lépéseket a palicsi sakkfesztiválon (Fotó-Gergely Árpád)

Polgár Judit tette meg a nyitó lépéseket a palicsi sakkfesztiválon (Fotó-Gergely Árpád)

Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója tette meg a nyitó lépéseket azon a szimultán sakkversenyen, amelyet a hétvégén Palicson első alkalommal megtartott nemzetközi szórakoztató sakkfesztivál, a Funchesstic! keretében szerveztek meg. A rendezvényen szórakoztató, oktató, művészi és versenyjellegű programok zajlottak párhuzamosan, kora délelőttől egészen estig, az egészen kisgyermekek, valamint az idősebb korosztály is talált magának testhezálló programot. 

A Funchesstic! Tárd ki a szíved elnevezésű szórakoztató sakkfesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet arra, miszerint a sakkban mindenki egyenlő, s háttérbe szorítsa a különbségeket, amelyekkel a mindennapokban szembesülünk. A rendezvény délelőtt gálaműsorral kezdődött, de azt megelőzően megnyílt az a rajzkiállítás, amelyre rajzpályázat útján érkeztek be a rajzok: nem kevesebb mint 420 alkotás. Verspályázatot is hirdettek a szervezők, 52 vers érkezett a világ különböző országaiból.

A gálaműsor keretében a Talentum Ifjúsági Egyesület sakktánccal nyitotta meg az ünnepi előadást, a palicsi általános iskola kórusa pedig az összefogás-dalt adta elő. A Heal The World című dalt Damjan Evelin és Heke Jóska közösen adták elő, Heke Jóska jeleléssel, hiszen a Szabadkai Hallássérültek Iskolaközpontját képviselte, ezzel is felhívva a figyelmet a sokszínűségre és egymás elfogadására. Az ünnepség keretében fellépett az ifjúság körében igen népszerű Varázsló kertje nevű zenekar is, akik erre az alkalomra Távolról címmel írt darabjukat adták elő csellón és gitáron.

Rózsa Zsombor szervező és Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója (Fotó-Gergely Árpád)

Polgár Judita megnyitón hangsúlyozta, nagyon kevés alkalom van arra, hogy egész napot utazással töltve, részt tudjon venni egy ilyen határon túli rendezvényen. Valami miatt azonban úgy érezte, hogy ez a rendezvény közel áll a szívéhez. 

– Magyarországon nagyon sokat teszünk az oktatásért, hogy minél több gyerek megtapasztalhassa, mit tud adni neki a sakk játékos, kreatív formában, és ehhez a pedagógusok és a szülők is partnerek tudnak lenni. Úgy éreztem, hogy Rózsa Zsombor, a rendezvény szervezője, olyan dolgokat csinál, amiben én is hiszek. Ha valamit fontosnak tartunk, akkor bátornak kell lenni, emberfeletti erőket kell megmozgatni, hogy valóra váljon az, amiben hiszünk. A sakk ezerarcú, sokféleképpen meg lehet mutatni a gyerekeknek. Ezért tartottam fontosnak, hogy a kislányommal jöjjek el, hogy lássa, hogy itt is fontosnak tartják a sakkot és azt, amivel mi foglalkozunk otthon. Egy közösséget alkotunk, van egy közös pont. A sakk egy nemzetközi nyelv. Az, hogy a szülők most elviszik a gyerekeiket sakkozni, majd talán nem is most hozza meg az eredményét, hanem később, amikor azok az életben tudják majd hasznosítani – mondta Polgár Judit.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepi megnyitó beszédében elmondta, a sakkjáték öröme hozta össze a részvevőket, azonban a versenyen kívül minden más fontosabb: a tanulás, a művészet, az adakozás.

– Ez az egyidejűség idézheti elénk Kempelen Farkas szellemét is. Sakkozott is, de a hangtan tudományának vezetője volt, Bécsben vízvezetéket épített, megtervezte a schönbrunni szökőkútrendszert, nyomdaprést szerkesztett, saját fejlesztésű gőzgépe volt, drámát írt tíz nap alatt, olajprést készített. Nem véletlenül soroltam fel mindezt. Azért is fontos számunkra a munkássága, mert a török alól felszabadult bácskai és bánáti területeket neki kellett gazdaságilag fellendíteni. Higgyünk a játék szépségében, örömében és szeretetében, Játékra fel! – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a MNT elnöke a fesztivált, amelyet követően megkezdődött a gyermekek számára hét fordulós verseny, a szimultán sakkverseny, amelyet 16 közéleti személyiség játszott a Kecskeméti testvérekkel, Dániellel és Krisztinával, s amelyet a Pannon RTV két műsorvezetője, Brasnyó Zoltán és Zvekán Péter élőben közvetített a helyszínen, nem kevesebb mint két és fél órán keresztül.

Rózsa Zsombor, a rendezvény fő szervezője a gálaműsor keretében adta át az Aragóniai Beatrix Sakkdíjat, amelyet most első alkalommal osztottak ki annak a civil személynek, aki az előző évben a legtöbbet tette a sakkért. A díjat Gyivánovity Dániel vállalkozó kapta.

A versenyek egészen délutánig tartottak. A rendezvényen közben Kanyó Ervin grafikusművész egyedi sakkfigurákat készített, amelyekkel később a Kecskeméti testvérpár játszott, sakktortaverseny zajlott, amely süteményeket később a gyermekek elfogyasztották, sakkmotívumokat festethettek az arcukra az érdeklődők, délután pedig középkori bemutatót tartottak a palicsi parkban, az idősebbeknek filmvetítést szerveztek, a díjátadót követően pedig este dzsesszkoncerttel zárult a rendezvény.

Rózsa Zsombor fő szervező lapunknak azt nyilatkozta, kétszáz részvevője volt a versenyprogramnak, a rendezvény azonban nem kevesebb, mint hatszáz embert mozgatott meg. Jövőre, s a továbbiakban minden év májusának második hétvégéjén lesz Funchesstic!, a sakkozók és minden érdeklődő örömére. A Funchesstic! fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség, szervezője pedig az Aragóniai Beatrix Sakk Klub, a Hét Nap, a Park Palics, a Palics–Ludas Közvállalat és a palicsi helyi közösség.