2024. április 19., péntek
Brit uniós népszavazás

A brexitnek csak a demokrácia ellenségei örülnének

Az európai biztonság és stabilitás fenntartásához fűződő érdekek azt diktálják, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Uniónak – írta vasárnap megjelent közös cikkében a brit titkosszolgálatok két egykori legmagasabb rangú vezetője.

Lord Jonathan Evans, a brit elhárítás (MI5) volt igazgatója és Sir John Sawers, a külső hírszerző szolgálat (MI6) előző vezetője a The Sunday Timesban kifejti azt a véleményét, hogy ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Unióból, az rendkívüli mértékben destabilizálná az egyébként is gazdasági bajokkal, migrációs válsággal küszködő és a feléledő Oroszországgal szembesülő EU-t. Szerintük tényleges a kockázat, hogy ez a destabilizáció idővel az EU szétforgácsolódásához vezethetne, és ennek csak a demokrácia ellenségei örülnének.

A szerzők felidézik: mindketten emlékeznek azokra a beszélgetésekre, amelyeket az EU-tagságra készülő közép- és kelet-európai országok biztonsági szolgálatainak vezetőivel és politikusaival folytattak a csatlakozási folyamat idején. Az MI5 és az MI6 volt vezetője szerint ezeknek az országoknak nem az uniós tagság gazdasági előnyei jelentették a legnagyobb vonzerőt, hanem az, hogy az EU-csatlakozással hitet tehettek a szabályokra alapozott, demokratikus és szabad politikai rendszer mellett.

Ez a rendszer igencsak különbözött attól, amelyben a szovjet tömb részeként sínylődtek, és Kelet-Európából nézve az Európai Unió a stabilitást, a szabadságot és a biztonságot jelentette azokkal az erőkkel szemben, amelyek visszahúzták volna ezeket az országokat a múltba.

Evans és Sawers szerint a hírszerzési és biztonsági együttműködés napi rutinja mellett az EU-tagságnak elsősorban az európai szintű geopolitikai stabilitás szempontjából van jelentősége. Nyugat-Európa békében töltött elmúlt évtizedei után könnyű elbizakodottá válni, és azt feltételezni, hogy ezt a békét soha senki nem fogja megzavarni. A történelem azt sugallja, hogy ez veszélyes illúzió. Minden hibája és triviális, bosszantó vonásai ellenére az EU segítette elő, hogy Európában a békés együttműködés, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság vált normává – írták a volt titkosszolgálati vezetők.

Nemrégiben a brit fegyveres erők egykori legmagasabb rangú parancsnokai is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a szigetországnak az EU-ban kell maradnia, mert csak így tudja hatékonyan megvédeni magát a jelenlegi biztonsági kockázatoktól. A Daily Telegraphban megjelent közös levelet tizenhárom nyugalmazott főtiszt írta alá, köztük hat volt vezérkari főnök.   

A szerzők hangsúlyozták, hogy a NATO a brit nemzetbiztonság legfontosabb garantálója, de a másik, egyre fontosabb biztonsági pillér az EU. Európát egy sor súlyos biztonsági kihívás fenyegeti az instabil közel-keleti helyzettől az Iszlám Állam felemelkedésén át a feltámadóban lévő orosz nacionalizmusig és agresszióig. Nagy-Britanniának szembe kell szállnia ezekkel a kihívásokkal, akár tagja az EU-nak, akár nem, de az EU-tagság erősebbé teszi, mivel elősegíti a szoros együttműködést az európai szövetségesekkel – áll a brit hadsereg egykori katonai vezetőinek levelében.