2024. április 19., péntek

Porosenko: az orosz agresszió „birodalmi elmebaj”

Petro Porosenko „birodalmi elmebaj”-nak nevezte az Ukrajna elleni orosz agressziót a minap, a második világháborús győzelem napján Kijevben mondott beszédében. „Ezt a gyilkos háborút az orosz agresszor robbantotta ki birodalmi elmebajával és véres kezével. A gyilkosságok bűne csakis az ő lelkén szárad” – fogalmazott az ukrán államfő, és Facebook-üzenetet is intézett az ország lakosaihoz, hangsúlyozva: „Az egész civilizált világ arra törekszik, hogy a második világháború szörnyű tragédiája ne ismétlődjön meg újra.”

Andrij Parubij, a parlament elnöke ünnepi üzenetében arra szólította fel az ukránokat, hogy „egyesüljenek az orosz agresszióval szembeni harcban, higgyenek az új győzelemben, és Ukrajnának a civilizált európai államok közösségében megvalósuló boldog jövőjében".

Olekszandr Turcsinov, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője arra figyelmeztetett, hogy a történelem tanúsága szerint „az agresszort nem lehet megbékíteni, csak legyőzni”. Szavai szerint Oroszország konfliktust robbantott ki a moldovai Dnyeszter-melléken, Csecsenföldön, Grúziában, majd Ukrajnában. „A civilizált világtól függ, hogy tovább vár-e az agresszor újabb lépésére, vagy ártalmatlanná teszi” – fogalmazott.

Ukrajnában most másodjára emlékeztek meg a II. világháború befejezéséről két napon át, azaz nemcsak május 9-én, mint korábban, hanem az európai hagyományokhoz híven május 8-án is. Porosenko tavaly kijelentette: május 8-a ezentúl Ukrajnában a II. világháború áldozatainak emléknapja, május 9-én, a győzelem napján pedig a „túlélőket ünnepelik”.