2024. március 29., péntek

A cél az, hogy sok szálon elinduljon az együttműködés

Újvidéken megtartották az első magyar–szerb rektori találkozót – Együttműködési lehetőségeket is felvázoltak az MRK és a KONUS közös plenáris ülésén

Közös plenáris ülést tartott pénteken a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Szerbiai Rektori Konferencia (KONUS) Újvidéken az Újvidéki Egyetem Rektori Hivatalában, ahol a kétoldali együttműködés kérdéseiről is szó esett.

– A Magyar Rektori Konferencia évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy az egyébként évente négy alkalommal tartott plénumából egyet mindig valahol határon túli magyar területeken tart meg. Ez a negyedik alkalom, hogy határon túl vagyunk. Ez az összejövetel jó alkalom arra, hogy egyrészt tájékozódjunk az itteni felsőoktatási lehetőségről, másrészt észleljük a felsőoktatási rendszerrel kapcsolatos problémákat is. 16 fős csapat vesz részt a magyar–szerb rektori kerekasztal-beszélgetésen Újvidéken, ahol az első lépések történnek meg a kapcsolatfelvétel szempontjából. Szabadkán majd szeretnénk létrehozni egy olyan felsőoktatási konzultációs központot, amely segíti az itteni felsőoktatást, kinyitja azokat a mobilitási lehetőségeket, amelyek az itteni fiatalok számára rendkívül fontosak lehetnek – mondta dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Az Újvidéken megtartott első magyar–szerb rektori találkozón részt vett Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is, aki a találkozó után lapunknak nyilatkozva elmondta, az együttműködésnek számos előnye lehet, a Szerbiában élő magyar közösségnek, az itthon tanuló egyetemistáknak.

– Olyan rendszerre van szükség, hogy a magyar diákoknak megérje az egyetemi tanulmányaikat idehaza elvégezni. Ezt segítheti kialakítani az együttműködés is, amely csereprogramokat, vendégelőadókat eredményezhet, így akik itt tanulnak, szerbül is és magyarul is elsajátíthatják a szaknyelvet. Ez a kétnyelvűség olyan érték lehet, ami miatt megéri itthon tanulni, a munkavállalást is segítheti – hallottuk a titkártól, aki hangsúlyozta, hogy a kétoldali együttműködés a két ország társadalmi kapcsolatait is erősítheti.

Kísérőrendezvényként Szabadkán Délvidéki Felsőoktatási Fórumot szerveztek

Kísérőrendezvényként Szabadkán Délvidéki Felsőoktatási Fórumot szerveztek

A plenáris ülést megelőzően Szabadkán ezen esemény kísérőrendezvényeként Délvidéki Felsőoktatási Fórumot szerveztek, amelyen magyarországi felsőoktatási intézmények vezetői, a határon túli, magyar nyelven (is) oktató intézmények képviselői, az illetékes minisztériumok képviselői, és a szerbiai érintett intézmények vezetői is részt vettek. A felsőoktatási intézmények vezetői bemutatták az általuk vezetett intézményt, és egy ilyen találkozó arra is alkalmat ad, hogy közös projektumokat, együttműködési lehetőségeket vázoljanak fel, személyes ismeretségek alakulhassanak ki.

– A mai szabadkai megbeszélésnek és az újvidéki plénumnak is az az egyik célja, nagyon sok szálon elinduljon az együttműködés akár a mobilitás szempontjából, akár oktatói, hallgatói közös programok tekintetében, és a magyar nyelvű felsőoktatás fejlesztési lehetőségeiről is szó esik. Látjuk, hogy van érdeklődés az egyetemek irányából a közös programok iránt és a személyes kapcsolatok kialakítása ilyen szempontból is fontos. Van arra igény, hogy a meglévő ösztöndíjprogramokon túl hogy lehetne a Kárpát-medencei oktatási térben a mobilitást elősegíteni, nemcsak az anyaország irányába, hanem az anyaországból a határon túlra is, és a határon túliak számára is egymás között. Ez vonatkozik nemcsak a hallgatókra, hanem az oktatókra is. Ennek a megvalósításáról is beszélni tudnak most a kollégák – hallottuk dr. Takács Mártától, az MRK Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága vajdasági alelnökétől.