2024. március 29., péntek

Mehet Oroszországba a Fiat, de jön helyette a Lada

Meghatározott feltételek mellett akár már ebben a hónapban megkezdődhet a kragujevaci Fiat gépkocsik vámmentes oroszországi exportja – adta hírül az orosz sajtó, kormányinformációkra hivatkozva.

Egy orosz internetes portál szerint megegyezett az Eurázsiai Gazdasági Unió és Szerbia a gépkocsik behozataláról, csupán Oroszország hivatalos jóváhagyására van szükség, ami a kereskedelmi unió májusi találkozóján meg is fog történni.

A felek kölcsönös kereskedelmi forgalom keretében képzelik el a projektumot, 5 ezer importált gépkocsival évente. Ez azt jelenti, hogy ugyanennyi autót importálna az orosz fél is Szerbiába, vámmentesen.

A Blic napilap, szintén orosz forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az elképzelés lebonyolítására egy szerbiai és egy gazdasági uniós munkacsoportot hoznának létre.

Juríj Armand, az unió gazdasági bizottságának miniszterhelyettese szerint konkrét részleteket csak a jóváhagyás után tesznek közzé.

– Ha ez megtörténik igyekszünk a legrövidebb időn belül választ találni az összes felmerülő kérdésre. Egyelőre azonban nem mondhatok semmit arról, hogy a megállapodás mikor lép hatályba, és arról sem, hogy milyen további szabadkereskedelmi lehetőségeket fog szavatolni Szerbia számára, ugyanis jelenleg Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal van ilyen jellegű megállapodása. Úgy gondolom, hogy ha jóváhagyják a legfrissebb döntést, a többi tagállamokkal is gyorsan rendezzük Szerbia kereskedelmi státusát – mutatott rá Armand.

Kirill Jusztinov, a Fiat-Chrasler oroszországi sajtószóvivője megjegyezte, a behozatalról szóló egyeztetések már jó ideje tartanak, a Fiatnak pedig eddig nem volt igazán nagy tere az orosz piacon. Évente csupán 6000 kelt el két modellből (Fiat 500, és a Grande Punto), amelyekhez most a kragujevaci 500L is csatlakozik.

Vladimir Bespalov szerbiai gazdasági elemző szerint ilyen lehetőség nagyban javítana a Fiat helyzetén, hiszen havonta akár havi 1000–2000 eladást is szavatolhatna, másrészt olcsóbban érkeznének az orosz autók Szerbiába. A legolcsóbb modell, a Lada Granta alapváltozatban 4400 euróba kerülne.

Az orosz szakemberek azonban arra mutattak rá, hogy Szerbia az ottani piaci trendek tekintetében talán jobban profitálhatna a teherjárművekből, mint a személygépkocsikból, már csak azért is, mert az orosz portál szerint Bulgária a Déli-Áramlat újjáélesztésére próbálja rábeszélni Brüsszelt.