2024. április 19., péntek

Tizennyolc párt a vkt-ben

Több párt képviselője jutott be a városi képviselő-testületbe Zomborban, mint ahány lista indult a választáson. Az április 24-ei szavazáson ugyanis helyhatósági szinten 15 listára lehetett voksolni, csakhogy több lista koalíciós volt, így végtére nem csoda a helyi parlamentbe bejutott pártok magas száma.

A Városi Választási Bizottság – amelynek elnöke a szavazást követően lemondott, és ezt a lépését mindmáig nem indokolta meg – közzétette a szavazás hivatalos végeredményét.

Jellemző, hogy a legutóbbi választások óta csökkent a bejegyzett választópolgárok száma, és a korábbinál valamivel kevesebben járultak az urnák elé.

(Fotó: Fekete J. József)

(Fotó: Fekete J. József)

A közzétett eredmények szerint a választás győztesei a Szerb Haladó Párt és az Elég volt mozgalom, illetve a Zombor Mindenkinek Egyesület. Noha a haladókat a választás előtt helyi szinten pártszakadás osztotta meg, mégis 11 000 vokssal növelték népszerűségüket a legutóbbi választási eredményükhöz képest, megduplázták a képviselői helyeiket, most 23 mandátummal bírnak, koalíciós partnereikkel együtt pedig összesen harminccal, vagyis egy újabb koalíció révén nem lesz nehéz megszerezniük a hatalmi többséget a 61 fős vkt-ben.

Saša Radulović Elég volt mozgalma váratlanul jól szerepelt a választáson, 2170 voksot kapott, és ezzel három mandátumot szerzett.

Egészében szemlélve a Szerb Radikális Párton kívül, amely növelte népszerűségét, a pártok és egyesületek zöme kevesebb szavazatot kapott, mint legutóbb, így a választási küszöböt átlépők közül a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is.

A legnagyobb vesztes a Demokrata Párt, amelytől négy év leforgása után 6755 választópolgár vonta meg a bizalmát. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem lépte át a választási küszöböt, miként a Szerbiai Demokrata Párt, se a Zombori Hazafias Blokk elnevezésű koalíció, köztük a Dveri és a Jobb Zombor sem. Meglepetésre viszont bejutott a testületbe a Dušan Jović vezette Zombor Mindenkinek Egyesület, amely 4 helyet tudhat magáénak.

A vkt mandátumainak megoszlása a következő: SZHP – 23, választási koalícióval együtt – 30, SZMM – 4, SZSZP – 4, az Egységes Szerbiával együtt – 6, SZRP – 5, VMSZ – 3, Zombor Mindenkinek – 4, DP – 2, koalíciós partnereivel együtt – 4, VMDK – 1, Szerb–Orosz Mozgalom – 1, Elég volt – 3.