2024. március 29., péntek

Megkezdődött a pálinkaverseny Temerinben

A minták átvételével megkezdődött Temerinben a Kertbarátkör szervezésében a VII. Vajdasági és a XVII. Temerini Pálinkaverseny.

Munkában a pálinkaverseny zsűrije (Góbor Béla felvétele)

Munkában a pálinkaverseny zsűrije (Góbor Béla felvétele)

A helyszín az Ifjúsági Otthon, amelynek nagytermében az öt csoportba sorolt, 15 tagú zsűri tegnap megkezdte a versenyre benevezett pálinkák elbírálását. A zsűri elnöke az újvidéki Jovan Popov, a szeszes italok technológusa. Rajta kívül magyarországi tagja is van a bírálóbizottságnak. Az események, és a verseny népszerűsége úgy hozta, hogy habár kezdetben temerininek indult a megmérettetés, később vajdasági lett, de az idén már magyarországi kisüstit is hoztak elbírálásra. Ebből kifolyólag határon túli tagja is lett a bírálóbizottságnak, és az idei évtől vált nemzetközivé a temerini pálinkaverseny.

Kérésünkre Snejder Sándor, a Kertbarátkör elnöke elmondta, hogy várakozáson felüli számban hoztak pálinkamintákat Vajdaság minden részéből és három magyarországi városból. Összesen 202 minta vár elbírálásra, ez a legtöbb a pálinkaversenyek történelmében. Nehéz dolga is van a zsűrinek, mivel nem számítottak ennyi pálinkára, így hát egy-egy csoport kénytelen legkevesebb 40 fajta kisüstit megízlelni és osztályozni.

A versenyt most is a vidékünkön hagyományos pálinkákra hirdették meg, elsősorban a meggy-, cseresznye-, faeper-, alma-, körte-, vilmoskörte-, szilva-, ringló-, barack-, őszibarack-, szőlő-, törköly-, birsalma- és bodzapálinkákra, és csak százszázalékos gyümölcspálinkák kerülhettek benevezésre. A legtöbb minta a szilva-, alma-, szőlő-, körte- és barackpálinkából érkezett. Ettől függetlenül érkezett néhány vegyes pálinka is, amelyeket a zsűri értékel ugyan, de nem kerül be a versenypálinkák közé.

Az idei verseny megnyitója és a pálinkák kóstolása holnap, május 7-én (szombaton) 10 órakor lesz, ugyancsak az Ifjúsági Otthon nagytermében, 11 órai kezdettel előadás a kisüsti főzésének időszerű kérdéseiről, 12 órakor eredményhirdetés. A rendezvényt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár nyitja meg. A kóstolás lebonyolításában a Kertbarátkör kézimunkakörének asszonyai segítenek.