2024. április 25., csütörtök

Europeana – A huszadik század rövid története

Új bemutatóra készül a szabadkai Népszínház Magyar Társulata – Egy előadás, amely rendhagyó történelemóra is lehet

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata május 9-én a Jadran Színpadon tartja az évad negyedik bemutatóját, az Europeana – A huszadik század rövid története című előadást, amely Patrik Ouředník cseh író azonos című regénye nyomán készült, és a szabadkai Népszínház és a Vajdasági Drámaművészek Egyesületének koprodukciójaként kerül színpadra.

Az előadást játssza és rendezte: Csernik Árpád. A színművész elmondta, régi vágya, hogy önálló előadó-művészettel foglalkozzon, és ezt úgy tegye, hogy szórakoztasson, nevettessen, de olyan módon, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzon, amelyekből tanulni lehet, és maradandó etikai táplálékot is kaphatnak a nézők. Patrik Ouředník regénye is egy ilyen mű, amely nevettet is, de elgondolkodtat is. Ezt erősítette meg Gyarmati Kata társulatvezető is:

– A 20. század a legellentmondásosabb évszázad, sok borzalom és sok vívmány, számos zuhanás és felemelkedés találkozott benne, Ouředníknek a regényében sikerült ötvöznie a humort a borzalmak ábrázolásával – egyfajta kabaréjellege is van –, és ezáltal emberközeli szöveget alkotnia. Úgy tud szólni a háborúról, hogy az ember nevetni kezd tőle. Felöleli az egész 20. századot, azokat a jelentős eseményeket, amelyek meghatározták, eddig ismeretlen történeteket is elmesél, így akár rendhagyó történelemórának is nevezhetnénk az előadást.

A regény fő mondanivalója, hogy a múlt hibáiból okulnunk kellene. Ennek kapcsán Csernik Árpád hangsúlyozta, fontosnak tartja a múltunkkal, a történelmünkkel foglalkozni, és a saját világlátásából eredően azt is szereti elmondani, hogy a jövőbe vetett reményt nem szabad feladni.

Az előadásban kirándulást tesznek a képzőművészet világába is, de a videóművészettel is találkoznak majd a nézők. A tájolás is a tervek között szerepel, és nem zárkóznak el az iskolák felkéréseitől sem, mivel tanulságos produkció lehet akár a középiskolás diákok számára is.