2021. december 3., péntek

Megvan a világ első idei pandaszülöttje

Egészséges kicsinek adott életet egy korábban terhességet színlelő óriáspanda

 

A pandaanyuka kicsinyével (REUTERS/ China Daily)
A pandaanyuka kicsinyével (REUTERS/ China Daily)

Több mint 100 ezer ember követte nyomon egy 145 grammos hím óriáspandabébi világra jöttét az interneten pénteken. Az anya egyszer már bekerült a híradásokba, mert két éve álterhességgel tévesztette meg gondozóit.

A délnyugat-kínai Szecsuan tartomány székvárosában, Csengtuban található Óriáspanda Tenyésztő- és Kutatóközpont új büszkesége a világ első idei panda újszülöttje. A kora reggel, 6 óra 6 perckor született kicsi és anyja - Aj Hin - egyaránt egészségesek.

Az élő webkamerás közvetítés valójában már szerda este elindult, ugyanis Aj Hin félreérthetetlen jeleit mutatta, hogy közeleg a szülés ideje. Gondozói tisztában voltak azzal, hogy várandós. Az elmúlt 20 napban egyéb jelek, köztük étvágytalansága, arra utaltak, hogy közeledik a "nagy nap".

Az év első bébipandája Kínában (REUTERS/ China Daily)
Az év első bébipandája Kínában (REUTERS/ China Daily)

Az anya Japánban született 2006 decemberében egy Mej Mej nevű óriáspandától és van egy ikertestvére is. Az ikerpár 2012-ben került Kínába.

Aj Hin egyszer már megtréfálta a pandarajongókat, akik 48 órán át várták, hogy világra hozza utódját, amikor kiderült, hogy addig valójában csak terhesnek tettette magát. 2014 augusztusában végül nem szült, a pandakamerát izgatottan lesők hoppon maradtak.

A szakemberek előtt ismert, hogy a pandák időnként az álterhesség módszeréhez folyamodnak annak érdekében, hogy a terhes anyáknak járó megkülönböztetett figyelemhez, légkondicionált körülményekhez, finom falatokhoz, köztük az extra bambuszadagokhoz hozzájussanak.