2024. április 19., péntek

Nagy koalíció alakul Vajdaságban

Stefanović: Azok nem lesznek a partnereink, akik nyomást gyakoroltak a Köztársasági Választási Bizottságra

A Szerb Haladó Párt Vajdaságban nagy koalíció kialakítására törekszik majd, nem úgy országos szinten, ahol a parlamenti többséget szűkebb koalícióban képzelte el a párt, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović, az SZHP alelnöke.

Nebojša Stefanović, elemezve a szerdai megismételt választások eredményét, elmondta, politikai megfontoltságukból úgy döntöttek, hogy Vajdaság területén egy nagy koalíciót alakítanak ki, ugyanis így szeretnék megőrizni a tartomány politikai stabilitását. Mint hozzátette, köztársasági szinten már nem követik ezt a példát, a parlamentben minél szűkebb koalíciós többség kialakítására törekednek. Azt azonban nem kívánta részletezni, hogy köztársasági szinten ki lesz az SZHP koalíciós partnere, kivel folytatnak tárgyalásokat. Mint kiemelte, erről majd a párt elnöke, Aleksandar Vučić számol be. Hozzátette, azokkal a pártokkal biztosan nem lépnek koalícióra, akik kitalált csalásokról beszéltek és nyomást gyakoroltak a Köztársasági Választási Bizottságra.

Az ország 15 választóhelyén megismételt köztársasági választásokon kialakult események kapcsán kihangsúlyozta, ezek az eredmények csak azt bizonyították be, hogy az ellenzéki pártok vezetői, akik a választások megismétlését követelték, csalók, akik tudva, hogy a választások nem voltak veszélyben, csak azért küzdöttek, hogy bejussanak a köztársasági parlamentbe.

Egyértelmű, hogy Bojan Pajtić, Saša Radulović, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović és mindazok, akik részesei voltak a megrendezett politikai cirkusznak, csalók. Az egész színjáték csak a személyes céljaik elérésére volt jó, arra, hogy bársonyszékhez jussanak és parlamenti fizetést kaphassanak – mondta Stefanović.