2024. április 25., csütörtök

„Nem tudták megmagyarázni, miért váltanak le”

A VRTV menesztett műsorigazgatója politikai nyomásgyakorlást lát a döntés mögött – Két héttel a leváltás előtt megváltozott az igazgatóbizottság összetétele

A Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóbizottsága egyhangúlag meghozott döntéssel leváltotta szerdai ülésén Slobodan Arežinát, a közszolgálati médium műsorigazgatóját. A bizottság a döntését azzal indokolta, hogy csökkent a televízió nézettsége az elmúlt időszakban, de kifogásolták azt is, hogy a műsorigazgató nem adta át a 2016-ra vonatkozó műsorkészítési és műsorsugárzási tervet, amely a testület szerint a műsorgyártás egyik alapját, fontos dokumentumát jelenti.

A VRTV új műsorigazgatóját a kiírandó pályázat során választják majd meg, addig pedig Slavica Subotić Braun látja el megbízott műsorigazgatóként ezeket a feladatokat. Az igazgatóbizottság által kiadott közleményben végül megköszönték Arežinának az eddigi együttműködést.

A Magyar Szó megkeresésére a menesztett műsorigazgató elmondta, hogy hároméves megbízatása alatt a vajdasági tévé rekordnézettséget könyvelhetett el minden felmérési kritérium alapján. Slobodan Arežina lapunknak kifejtette, hogy 2015 első felében jegyezték ezeket a kiemelkedő népszerűségi adatokat.

– Ezt követően az Avalán található leadót kikapcsolták, s a műsort innen már nem lehetett követni. Ez megzavarta a nézőket, s értelemszerűen csökkentette a nézettséget is. Sok vajdasági néző egyszerűen az Avala felé irányítja az antennáját, függetlenül attól, hogy más irányból is veheti a vajdasági közmédia adását. A leadó kikapcsolása teljesen szükségtelen volt, a vajdasági nézők most fogni tudják az obrenovaci tévé jelét, de nem láthatják az Avaláról a vajdasági tévét. A negatív következményeket mindenesetre lassan orvosolni tudtuk, folyamatosan javulnak az adatok tavaly május óta, amikor az avalai jel megszűnt – magyarázta Arežina.

Az igazgató bizottság másik kifogásával kapcsolatban elmondta, hogy vagy félreértésről, vagy tudáshiányról van szó, mert a műsorigazgató nem készít a tévénél műsorgyártási és műsorsugárzási tervet, ez másik, a televízióban működő szolgálatok feladatkörébe tartozik.

– Nekem műsorrenddel, koncepcióval kell foglalkoznom, nem sugárzási és gyártási tervekkel. Ezeknek a feladatoknak eleget is tettem, az idetartozó terveket átadtam mind a hét, vajdasági közmédia részét képező tévé- és rádiócsatorna esetében. Valamennyit el is fogadta az igazgatóbizottság nagy dicséretekkel – közölte.

Arra a kérdésre, hogy mikor szerzett tudomást a leváltási tervekről, Arežina elmondta, hogy az első információt a bizottság ülésének napján, az ülést megelőzően kapta.

– Beszélgetésre invitált az igazgatóbizottság elnöke és a VRTV vezérigazgatója. Ez a megbeszélés egy órán át tartott. Arra kértem őket, magyarázzák meg, miért döntöttek a leváltásom mellett, világos képet kaptam azonban arról, hogy valós okok nem léteznek, nem tudtak kifogást emelni a műsor minőségére, tartalmára vonatkozóan. Ennek alapján én annyit tudtam leszűrni, hogy politikai nyomásgyakorlás áll a döntés hátterében – mondta a Magyar Szónak Arežina.

Mint megtudtuk, április 20-án új összetételű igazgatóbizottság alakult a VRTV-ben. A kilenctagú testületnek hat új tagja lett. Az Arežina leváltásával foglalkozó ülés volt az új összetételű bizottság első munkaülése, előtte csak egy díszülés jellegű alakuló értekezletet tartott a szerv.