2024. április 25., csütörtök
AGROŽIV

Már csak a nevük maradt meg

Végkifejletéhez jutott a bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia agóniája: a vállalat a Srbijagas közvállalattól az állam kezébe került, amely most még egy próbálkozást tesz eladására. Az írásos jelentkezéseket április végéig várták. Egyelőre nem tudni, hogy voltak-e érdeklődők.

Kecskés István (Archív felvétel)

Kecskés István (Archív felvétel)

Tény az, hogy a csődbe jutott baromfivágóhíd ingó és ingatlan vagyonának nagyobb részét már elárverezték, a hitelezők kezdeményezésére. Így az új tulajdonos, a Matijević húsipari vállalat kezébe kerültek a közép-bánáti falvakban levő csirkefarmjaik, és a vágóhíd berendezésének egy részét is elárverezték, különben is már formálisan a kompánia eddigi bérlőjének, a belgrádi Mibrasnak a tulajdonába került.

Reálisan nézve az állam eladási kísérlete valójában csak egy formális követelmény teljesítése, mert valójában már csak az Agroživ márkanév maradt meg eladásra, mert a vállalat csirkefarmok és a vágóhíd nélkül életképtelen.

Az egyetlen jó hír viszont az, hogy elkészült a szociális program a baromfivágóhíd egykori dolgozói számára, és remélhetőleg hamarosan megkezdődnek a kifizetések is. A kifizetések összege 190 millió dinár, és a szociális program 369 dolgozót érint. A kifizetésekkel a dolgozóknak összekötik majd a munkaéveket, így nem lesz megszakításuk a szociális program megvalósításáig.
Az Agroživot 2000-ben vette át a Srbijagas, de a gazdálkodási gondjaik csak halmozódtak. Egyre többet késett az 1300 dolgozó bére, miközben nyersanyagellátók nélkül maradtak amikor a csődeljárás során eladták a társaság szerbittabéi, tamásfalvai és a Banatsko Karađorđevó-i baromfitelepeit. Közben pedig sikertelenül keresték az új tulajdonost.
Az Agroživ egykor a szerbiai baromfihús-szükségletnek a 60 százalékát elégítette ki.