2024. április 19., péntek

Lovasünnep lovaskörnyezetben

Május végén negyedszer szervezik meg a Vajdasági Vágtát

Az idén is megszervezik a Budapesten megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát, a Vajdasági Vágtát, amelyre május 28-án kerül sor a megszokott helyen, a Topolya melletti Zobnatica lóversenypályáján. A szervezés elkezdődött és ennek apropóján tegnap sajtótájékoztatóra került sor, amelyen részt vett Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója, Bendes Csaba, a budapesti Lovas-Show Kft. ügyvezetője, valamint Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi megbízottja.

A Vajdasági Vágta fő szervezőinek képviselői a sajtótájékoztatót követően (Benedek Miklós felvétele)

A Vajdasági Vágta fő szervezőinek képviselői a sajtótájékoztatót követően (Benedek Miklós felvétele)

– A fanfárok május huszonnyolcadikán délben fognak megszólalni, és reményeink szerint egy igazi lovasünnepet tudunk varázsolni ebbe a történelmi lovaskörnyezetbe – kezdte a sajtótájékoztatón Bunford, majd ismertette a vágta tervezett programját. Az ünnepélyes megnyitót követően kezdődnek az előfutamok, majd sor kerül ügetőversenyekre, szinkron fogathajtásra, a nemzetközi vágtára, amelynek győztese majd Szerbiát fogja képviselni a kishuszárvágtán a 10–16 évesek részére, és 18 órakor kezdődik a döntő, amelynek első három helyezettje kvalifikálja magát a budapesti versenyre. Végül a budapesti Operettszínház tagjainak vendégszereplését tekinthetik meg az érdeklődők. Emellett a nap folyamán különböző programok teszik színesebbé a kikapcsolódást, a különböző lovasprogramok mellett Námesztovszky Kornélia közreműködésével bemutatkoznak a hagyományos mesterségek, és egy erre a célra kialakított sétálóutcán mutatják be termékeiket, valamint a zobnaticai ménesbirtok finomságaival is találkozhatnak a vendégek. Bunford reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez alkalommal kedvező időjárás esetén akár a tízezer feletti nézőszámot is sikerül elérni, hiszen ezen eseményre Vajdaság egész területéről szívesen vesznek részt az emberek, és a lovassport mellett arra is ki tudják használni az alkalmat, hogy kikapcsolódjanak, barátkozzanak, beszélgessenek. Bunford azt is elmondta, hogy a vajdasági lovastársadalmon belül igen élénk az érdeklődés a vágta iránt, az eddigiek során húszan jelezték részvételi szándékukat.

A pálya készen várja a vendégeket (Benedek Miklós felvétele)

A pálya készen várja a vendégeket (Benedek Miklós felvétele)

Bendes beszélt a megváltozott szabályokról, arról, hogy az idei évtől tízméteres startzónából indulnak a versenyzők, és hogy az elővágták során a versenytáv ugyanannyi maradt, mint az eddigiek során, tehát 1100 és 1300 méter közötti (Zobnaticán 1300), viszont a budapesti középdöntőben és a döntőben 1550 métert kell megtenniük a versenyzőknek, így nem a legjobban startoló, hanem a legfelkészültebb lovaknak lesz a legnagyobb esélyük, és nagyobb szerepet kap a taktika. Hallhattunk arról is, hogy az elővágták számát 18-ról 16-ra csökkentették, hisz a mennyiség helyett inkább a minőségre koncentrálnak, arról, hogy az idén négy határon túli elővágta is lesz, hisz Székelyföld, Vajdaság és Felvidék után most először megszervezik a Muravidéki Vágtát, arról, hogy az elővágták első három helyezett települése mellett mindenhol biztosítanak egy szabadkártyát, de elégedettségét fejezte ki a zobnaticai birtok vezetőségével kapcsolatban is, mert felkarolta ezt a kezdeményezést, és Ribárszki Sándor alkalmazásával egyre magasabb szintre emelik a vajdasági lovassportot.

Pál Károly felszólalásában kiemelte: Célunk az, hogy továbbra is egy olyan eseményt szervezzünk meg ezen a gyönyörű pályán, amely továbbviszi a vajdasági lovassport jó hírét, illetve, hogy akik ellátogatnak erre a rendezvényre, elégedettek legyenek, örüljenek annak, hogy itt, Vajdaságban tudunk egy olyan rendezvényt szervezni, amely színesíti a palettát, amely erősíti a nemzeti összetartozásunkat. – Majd emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt egy teljesen elhagyatott pályán szervezték meg az első Vajdasági Vágtát, és ez pozitívan megváltozott, hisz a tulajdonosok sok munkát belefektettek a terület kialakításába és egyre több eseményt szerveznek. Végezetül Pál megköszönte a topolyai helyi önkormányzatnak, és az általa működtetett intézményeknek, hogy felvállalták a házigazdák szerepét.

A sajtótájékoztató után megtekinthettük a vágta helyszínét, és belepillanthattunk az edzés egy rövid szakaszába.

A rendezvény szervezője a Háló, a VMSZ, a zobnaticai ménesbirtok és a Lovas-Show Kft., míg az esemény védnöke Pásztor István, a VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke. Az eseményről folyamatosan frissülő információkat a Vajdasági Vágta facebook- oldalán találhatnak az érdeklődők.