2024. április 20., szombat

Fokozódik az aggodalom a Morava vízgyűjtő területén

Kitelepíthetik a Kraljevo város területéhez tartozó Grdica lakosságát

A Nyugati-Morava vízszintje kedd délután óta két méterrel emelkedett. A folyó tegnap éjszaka Kraljevónál kilépett medréből és elöntötte a Grdica–Oplanići közutat, valamint a környező termőföldeket. Radojica Kočović, a kraljevói válságstáb vezetője szerint ha a folyó vízszintje újabb 90 centiméterrel emelkedik, akkor a víz elöntheti Grdica falut, így indokolttá válhat a lakosság kitelepítése.

Kevesebb, mint egy nap alatt a Kratovska stena mérőállomásnál 320 centiméterrel emelkedett a Nyugati-Morava vízszintje, a miločaji mérőállomásnál pedig 195 centiméterrel. Ha a vízszint meghaladja a kritikus határértéket, kitelepítjük Grdica lakosságát. A Ribnica is veszélyezteti a környéket, hiszen ez a zúgópatak különösen erős sodrású, amikor megemelkedik vízszintje. A Ribnica vízszintje tegnap óta egy méterrel emelkedett – foglalta össze a helyzetállást Kočović.

A Nyugati-Morava nem csak Kraljevo környékén lépett ki medréből, veszélyeztetve ezzel a termőföldeket és a falvakat. Požega községben a folyó a Požega-medence vidékén lépett ki medréből és Prilipac, Gugalj, Prijanovići, valamint Pilatovići falvak környékén száz hektár termőföldet öntött el. A regionális válságstáb szerint a víz egyelőre nem veszélyeztet lakóépületeket, vagy egyéb létesítményeket. Megelőzésből az éjszaka folyamán lezárták a Prijanovići–Pilatovići közutat.

MilanBožić, Požega polgármestere szerint a helyzet egyelőre nem drámai, a helyiek „egyébként is hozzászoktak már a hasonló történésekhez”. Mint elmondta, ha esős az év, a Morava évente akár hét-nyolc alkalommal is kiönt. A legfontosabb az, hogy a házak nem a folyóparthoz közel épültek, a közutak sincsenek veszélyben, az árvíz csak a termőföldeken okozhat kárt, nyilatkozta Božić.

A Jagodina melletti Glavinciben a lakosság egész napos ügyeletet tart, mivel a Lugomir vízszintje egyetlen éjszaka alatt két méterrel megemelkedett. A helyiek a magasabban fekvő területekre terelték az állatokat. Olyanok is voltak, akik a kisebb termetű háziállatokat a házak balkonjaira, vagy a tetőtérbe költöztették.

A Toplica vízszintje egy nap alatt 90 centiméterrel emelkedett és ezzel elérte a rendes árvízvédelmi készültség határát – 170 centimétert. Prokupljeban a Toplica miatt a válságstáb és az önkéntesek folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, járják a terepet és figyelik a folyót. A válságstáb eddig ezer zsákot töltött meg homokkal, valamint készültségbe helyezték az összes műszaki felszerelést és a járműveket. A Toplica már márciusban is közel állt ahhoz, hogy kiöntsön Prokuplje község területén. Azóta a leginkább veszélyeztetett területeken homokzsákokból árvízvédelmi töltést emeltek.

A Jasenica vízszintje három nap alatt két métert emelkedett és a mostani 305 centiméterrel jóval meghaladja a rendkívüli árvízvédelmi készültség szintjét – 280 centimétert. A vízügyi szakértők azonban nem tartják aggasztónak a helyzetet, pontosabban meg vannak róla győződve, hogy a vízszint nem emelkedik tovább és a folyó nem lép ki medréből. A számítások szerint a Jasenica mostantól stagnálni fog, még az esetleges újabb esőzés sem befolyásolja majd számottevően a helyzetet, nyilatkozta Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársa.

Bojan Tomić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetőhelyettese egyetért az értékeléssel, hogy semmi ok a pánikra. Bár a kiadós esőzés miatt a szerbiai folyamok többségének enyhén emelkedik a vízszintje és a Nyugati-, valamint a Déli-Morava vízgyűjtő területéhez tartozó folyók különösen duzzadnak, a helyzet stabil, és a folyók még nem léptek ki medrükből, közölte Tomić, hozzátéve, hogy a Nyugati-Moraván az árhullám Kraljevónál van. Ha a következő napokban nem lesz újabb kiadós esőzés, akkor az árhullám továbbhalad, és a folyó vízszintje nem emelkedik tovább, magyarázta Tomić.