2024. március 29., péntek

Intenzív fejlesztőkurzus Zentán

A Magyar Nemzeti Tanács illetékesei továbbra is várják az érintettek jelentkezését, a szakemberek ugyanis egészen május elejéig folyamatosan végzik a felméréseket

Hétfőn kezdődött meg Zentán a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében az a háromhetes intenzív kurzus, amelynek keretében a magyarországi Pető András Főiskola szakemberei tartanak fejlesztő foglalkozásokat a központi idegrendszeri betegségekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára. A szakemberek a Pető-módszer alkalmazásával segítik a résztvevők fejlődését, amely módszer ma már a világ számos országában jelen van.

A háromhetes intenzív kurzuson huszonhat személy vesz részt, akik tizenhat településről, azaz szinte az egész Vajdaság területéről érkeztek Zentára. A kurzus ideje alatt három konduktor dolgozik három különböző csoporttal, a családi csoporttal, a fiatal felnőttekkel és a felnőttekkel.

– A szakemberek háromhetes intenzív kurzust fognak végezni itt, a zentai Alkotóházban, ahol három korcsoporttal dolgoznak. A kurzust egy felmérés előzte meg, amelyet december folyamán végeztek el a szakemberek, és annak eredményeként tudtuk megszervezni a mostani foglalkozássorozatot. A Pető-módszert alkalmazó szakemberek olyan személyekkel foglalkoznak, akik a központi idegrendszeri betegségekkel küzdenek, amelyek közül a gyermekek esetében a különféle veleszületett idegrendszeri betegségek, a felnőttek esetében pedig a stroke és a szklerózis multiplex a leggyakoribbak. Ez a háromhetes intenzív kurzus mozgásos terápián alapul, valamint lesz nyelvi és vizuális fejlesztés is, tehát komplex fejlesztést végeznek a konduktív nevelés alapelvei szerint – hangsúlyozta Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke. Elmondta, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy óriási szükség van a foglalkozásokra, semmiképpen sem szeretnék azokat abbahagyni, éppen ezért az ősz folyamán újabb kurzust terveznek.

A szakemberek a Pető-módszer alkalmazásával segítik a résztvevők fejlődését, amely módszer ma már a világ számos országában jelen van.

– A Pető-módszer egy komplex személyiségfejlesztésre irányuló módszer, amelynek során a gyerekeknek és a felnőtteknek a beszéd-, az érzelmi és a szociális fejlesztését is összekötjük a mozgásfejlesztéssel, tehát a foglalkozások folyamán nem külön problémákkal foglalkozunk, hanem az egész személyiséggel. A foglalkozásokon elsajátítottakat azután megpróbáljuk a gyakorlatban is alkalmaztatni, például az írás, az olvasás, az étkezés, az öltözködés és az egyéb tevékenységek során is. A tapasztalataink rendkívül pozitívak, hiszen a Pető-módszer ma már a világ negyvennyolc országában jelen van. A szakembereink olyannyira keresettek világszerte, hogy jelenleg nem is tudunk elég szakembert képezni ahhoz, hogy mindenütt eleget tudjunk tenni az hozzánk érkező felkéréseknek – emelte ki Csuka Pál, a Pető András Főiskola nemzetközi projektekért felelős vezetője. Elmondta, a szakemberek az intenzív kurzus ideje alatt, azaz egészen május elejéig folyamatosan végzik majd az érintettek felmérését.

A felméréshez előzetes bejelentkezés szükséges, amit a 063-78-87-417-es telefonszámon tehetnek meg az érdeklődők. A kurzus költségeit a magyar kormány fedezi, a konduktorok itt tartózkodását pedig a Magyar Nemzeti Tanács biztosítja.