2024. április 20., szombat
Tenisz

Novak beérheti Samprast és Borgot

Világelsőségének 197. hetét Novak Đoković Madridban tölti, ahol az idény negyedik mestertornáján az első kiemelt, és Rafael Nadallal együtt a torna fő esélyesének számít. Ha Đoković nyerni tud, csúcsnak számító 29. serlegét nyeri az 1000-es rangban, ami Nadal esetében is érvényes. Novak idei 5., összesen 64. tornagyőzelmére hajt, utóbbi esetben az öröklista 6. helyén beérné a tenisz két hírességét, Pete Samprast és Björn Borgot. Novak az 1. fordulóban erőnyerő volt, ma az este játszott AlmagroĆorić meccs továbbjutójával találkozik, a továbbiakban pedig a döntőig Roberto Bautista, Jo-Wilfried Tsonga és Stan Wawrinka vagy Kej Nisikori a lehetséges riválisai. A másik ágon Nadal, a címvédő Andy Murray, Tomáš Berdych, David Ferrer és Dominic Thiem harcolnak legtöbb eséllyel a döntőért.

A fentiekből adódik, hogy nincs versenyben Roger Federer, aki hétfőn sérülésre hivatkozva lépett vissza. A svájcinak rossz sorsolása is volt, hisz a negyeddöntőben kellett volna Nadallal találkoznia. Viktor Troicki a rajton sima vereséget szenvedett az orosz Andrej Kuznyecovtól, az egyetlen eddigi komoly meglepetés pedig a belga David Goffin bukása.

A nőknél merőben más a helyzet. Eleve nem játszott a büntetett Sarapova, és visszaléptek a Williams nővérek, valamint Belinda Bencic. Azután gyorsan kiesett Angelique Kerber, Agnieszka Radwańska, Garbiñe Muguruza, Roberta Vinci, Szvetlana Kuznyecova és Karolína Plíšková, tegnap pedig Lucie Šafářová is sérültet jelentett, így a nevesebbek közül már csak Viktorija Azarenka, a címvédő Petra Kvitová, Simona Halep és a rajton Babos Tímeát legyőző Carla Suárez maradt versenyben. Jelena Janković az 1., Ana Ivanović a 2. fordulóban esett ki, utóbbit nagy meglepetésre a ranglistán 130. amerikai Louise Chirico győzte le.

A múlt heti tornákon Nicolas Almagro, Philipp Kohlschreiber, Diego Schwatzman, Safářová és Bacsinszky Tímea győzedelmeskedtek.

Filip Krajinović Rómában visszavágott a román Adrian Ungurnak a múltkori isztambuli vereségért, és a 2. fordulóban az újonc indiai Sumit Nagallal játszik. Ugyanott kiesett Fucsovics Márton, Karsiban pedig Nikola Milojević és Marko Tepavac vették sikerrel a challenger 1. fordulóját. A cagnes-i női ITF-tornán Aleksandra Krunić jutott tovább, Gifuban Gálfi Dalma nyert, Bondár Annának pedig nem volt szerencséje, hisz Tuniszban az 1. fordulóban a volt ranglistahetedik és 38 évesen ismét szereplő svájci Patty Schnyderrel játszott, és veszített. Cagnes-ben Ivana Jorović az este Pauline Parmentier-vel, Tampában Miomir Kecmanović, mint a múlt héten is, az ecuadori Gonzalo Escobarral játszott. A múlt hét nagy meglepetése a magyar újonc Békefi Bianka, aki megnyerte a győri 10 ezres tornát.