2024. április 20., szombat

Tito halálának évfordulója

A Virágházból idén csak kevés médiaház tudósított

Ma harminchat évvel ezelőtt halt meg Josip Broz Tito, a Jugoszláv Föderatív Népköztársaság miniszterelnöke, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság elnöke, az El nem kötelezett államok egyik alapítója és első főtitkára. A Virágházban, Tito sírjánál, már a délelőtti órákban többen lerótták kegyeletüket.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a volt Jugoszlávia szinte minden utódállamából érkeztek látogatók. A sajtónak nyilatkozva a legtöbben a „régi szép időket" idézték fel, „amikor mindenkinek volt munkája, sikeres gyárak üzemeltek Jugoszlávia szerte, ingyenes volt az egészségügyi ellátás és az oktatás, az emberek nyaraltak és teleltek is, semmiről nem kellett lemondaniuk". Egy idős, partizánsapkát viselő belgrádi hölgy mindehhez hozzátette: most már arra sincsen pénze, hogy kibuszozzon az Avalára.

Az idei évforduló érdekessége, hogy a korábbi évekkel ellentétben ezúttal csak kevés médiaház stábja látogatott el a Virágházba, hogy megörökítse a történéseket és elbeszélgessen a látogatókkal.