2024. március 28., csütörtök

Fokozódik az aggodalom Morava vízgyűjtő területén

Az illetékesek szerint semmi ok a pánikra, a helyzet stabil és nem kell a folyók kiöntésétől tartani

A Nyugati–Morava nem csak Kraljevo környékén lépett ki medréből, veszélyeztetve ezzel a termőföldeket és a falvakat. Požega községben a folyó a Požega–medence vidékén lépett ki medréből és Prilipac, Gugalj, Prijanovići, valamint Pilatovići falvak környékén száz hektár termőföldet öntött el. A regionális válságstáb szerint a víz egyelőre nem veszélyezteti a lakóépületeket, vagy egyéb létesítményeket. Megelőzésből az éjszaka folyamán lezárták a Prijanovići–Pilatovići közutat.

Milan Božić, Požega polgármestere szerint a helyzet egyelőre nem drámai, a helyiek egyébként is hozzászoktak már a hasonló történésekhez. Mint elmondta, ha esős az év, a Morava évente akár hét-nyolc alkalommal is kiönt. A legfontosabb az, hogy a házak nem a folyóparthoz közel épültek, a közutak sincsenek veszélyben, a víz egyedül a termőföldeken okozhat kárt, nyilatkozta Božić.

A Jagodina melletti Glavinciben a lakosság egész napos ügyeletet tart, mivel a Lugomir vízszintje egyetlen éjszaka alatt két méterrel megemelkedett. A helyiek magasabban fekvő területekre terelték az állatokat.

A Toplica vízszintje egy nap alatt 90 centiméterrel emelkedett és ezzel elérte a rendes árvízvédelmi készültség határát – 170 centiméter. Prokupljeban a Toplica miatt a válságstáb és az önkéntesek folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, járják a terepet és figyelik a folyót. A válságstáb eddig ezer zsákot töltött meg homokkal, valamint készültségbe helyezték az összes műszaki felszerelést, járműveket. A Toplica már márciusban is közel állt ahhoz, hogy kiöntsön Prokuplje község területén. Azóta a leginkább veszélyeztetett területeken homokzsákokból árvízvédelmi töltést emeltek.

A Jasenica vízszintje három nap alatt két métert emelkedett és a mostani 305 centiméterrel jóval meghaladta a rendkívüli árvízvédelmi készültség szintjét – 280 centiméter. A vízügyi szakértők azonban nem tartják aggasztónak a helyzetet, pontosabban meg vannak róla győződve, hogy a vízszint nem emelkedik tovább és a folyó nem lép ki medréből. A számítások szerint a Jasenica mostantól stagnálni fog, még az esetleges újabb esőzés sem befolyásolja majd számottevően a helyzetet, nyilatkozta Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársa.

Bojan Tomić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezető-helyettese egyetért az értékeléssel, hogy pánikra semmi ok. Bár a kiadós esőzés miatt a szerbiai folyamok többségének enyhén emelkedik a vízszintje, a Nyugati–, valamint a Déli–Morava vízgyűjtő területéhez tartozó folyók pedig különösen duzzadnak, a helyzet stabil és a folyók még nem léptek ki medrükből, közölte Tomić.