2024. április 19., péntek

Kik voltak az álarcos elkövetők?

A belgrádi épületbontás körülményeinek feltárására kíváncsi a közhasznú információk biztosa és a köztársasági ombudsman is

Megfenyegették Rodoljub Šabićot, a közhasznú információk biztosát, mert arra szólította fel az illetékes szerveket, derítsék fel, kik voltak azok, akik álarcban és munkagépekkel láttak neki április 25-én Belgrádban a Hercegovina és a Mostar utca között a magánobjektumok bontásának. A közhasznú információk biztosa ezúttal is feltette a kérdés, hogy miért nincs egy hét múltán sem információ az épületek bontásának körülményeiről.

Belgrád városának döntése alapján a múlt héten megkezdték a Száva partján még meglévő épületekből a kiköltöztetést, hiszen a megmaradt épületek bontása után a város neki szeretne látni a Belgrád, víziváros projektum építőmunkálatainak. Már a kiköltöztetés befejezése előtt megkezdődött a Savamala elnevezésű városrészben a bontás, és egyes információk szerint harminc álarcos, baseball-ütővel felfegyverkezett személy kíséretében, munkagépekkel mintegy ezer négyzetméteren lebontott több magánobjektumot. Közben pedig sem a kommunális rendőrség, sem pedig a rendőrség nem reagált a polgárok bejelentésére. Rodoljub Šabić a város vezetőségét és a polgármestert vonta kérdőre, ám a város elzárkózott ettől a bontástól, mondván: nem adtak végzést erre a bontásra és nem is tudnak az esetről, majd a rendőrséghez irányították a közhasznú információk biztosát. Šabić követelte a város vezetőségétől a bontási terv közzétételét, a rendőrségtől pedig az ügy feltárását.

Šabić azonban miután az eset felől igyekezett hivatalos információt kikövetelni az illetékes szervektől, fenyegető levelet kapott, ennek kapcsán a Twitter közösségi oldalon nyilvánított véleményt: „Kitartóan érdeklődj az álarcos emberek akcióiról és olyan helyzetbe kerülsz, hogy találkozhatsz velük.” A Danas napilap ez a megnyilatkozás kapcsán érdeklődött a közhasznú információk biztosánál, ám ő nem kívánta bővebben kifejteni véleményét.

Az üzenetben minden benne van, nem szeretném azt kommentálni. Sokkal fontosabb lenne kideríteni a Hercegovina utcában történt bontás elkövetőinek kilétét, és az eset körülményeit, hiszen 30 álarcos személy munkagépekkel és botokkal látott neki az épületek bontásának, szabadságukban korlátozva a polgárokat. És fontosabb az, hogy hét nap után sem rendelkezem semmilyen közhasznú információval az ügy kapcsán – nyilatkozta a Danasnak Šabić.

Az ügy kapcsán Saša Janković köztársasági ombudsman is nyilatkozott. Mint elmondta, ellenőrzési eljárást indítottak el az eset kapcsán. Várhatóan a hét végére már rendelkezni fognak a kellő információkkal.

Az eljárás folyamatban van. Eddig a rendőrség közreműködik, tájékoztattak bennünket és az esti telefonhívások felvételét is átadták. A szemtanúk és azok a polgárok, akik azon az éjszakán a „molesztálás” elszenvedői voltak, még mindig jelentkeznek, ami azt jelenti, hogy nem ijesztettek rájuk. Mindent megvizsgálunk és abban reménykedünk, hogy a hét végére már rendelkezni fogunk olyan információkkal, amelyeket a közvélemény elé tárhatunk – mondta Janković. Hozzátette, őt elsősorban az érdekli, hogy miért nem reagált a rendőrség a polgárok bejelentéseire, illetve az egész ügybe be volt-e avatva a rendőrség, illetve a kommunális rendőrség.

Az eset kapcsán Aleksandar Vučić kormányfő kiemelte, nem tudja ugyan, mi történt az adott utcában, de hozzátette, hogy az illetékes szervek bizonyára végzik a munkájukat.

Nem sikerült alátámasztó bizonyítékot találni Jelena Marjanović (egy hónappal ezelőtt brutálisan meggyilkolt énekesnő – a szerz. megj.) meggyilkolására, ami sokkal jelentősebb bűncselekmény, mint az illegális épületek bontása. Törekszünk feltárni minden esetet, mint ahogy eddig is tettük. Nincs egyetlen nagyobb eset sem, amire nem sikerült fényt deríteni – mondta Vučić.

Nebojša Stefanović belügyminiszter is bejelentette, az ügyészség elrendelte az ügy feltárását, így a rendőrség dolgozik az ügyön.

Nikola Nikodijević, a városi képviselő-testület elnöke az N1 televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, bízik abban, hogy a rendőrség feltárja az esetet.

Jelen pillanatban az a lényeg, hogy a városi szolgálatok nem vettek részt ebben, nem jelentette senki az esetet a rendőrségen és nem is látott senki semmit, csupán néhány személy elbeszélésén alapul a történet – nyilatkozta Nikodijević.