2024. március 29., péntek

Ismét árvíz fenyeget az országban

Az esőzés ezúttal a Kruševac környéki folyamokat veszélyezteti leginkább

A kiadós esőzés miatt újfent árvíz fenyegeti az ország középső, déli és nyugati régióját. A Déli-Morava, a Toplica, a Bjelica és a Rzav forrásánál eddig enyhén emelkedett a folyók vízállása. A Rasina, a Garski záporpatak és a Ribarska folyó kilépett medréből. Bár a szóban forgó folyamok egyike sem öntött el nagyobb területet, az illetékesek értékelése szerint nagyobb területű termőföld került veszélybe. A Ribarska folyó tegnap délutánig hét hektár termőföldet öntött el. A Trmčarska és a Kobiljska folyók vízszintje különösen megemelkedett.

A szakértők szerint Kruševac környékén kiemelt figyelemmel kell kísérni a helyzet alakulását. Keddre virradóra a város területén és környékén 23 liter eső esett négyzetméterenként, vasárnap délután óta pedig összesen 66 liter négyzetméterenként. A környező folyók és záporpatakok vízállása mindenütt megemelkedett. A Ćelije tó vízállása az elmúlt néhány napban 70 centiméterrel emelkedett, a Rasina folyó vízállása pedig egy nap alatt 117 centiméterről 195 centiméterre emelkedett, taglalta Dušan Todorović, a kruševaci válságstáb vezetőhelyettese.

A Déli- és a Nyugati-Morava vízgyűjtő területein a folyamok vízállása egyelőre nem haladta meg a rendes árvízvédelmi készültség szintjét. A Nyugati-Morava vízszintje hétfő óta 90 centiméterrel emelkedett, a Déli-Moraváé pedig 17 centiméterrel.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet Šumadijában, az ország délnyugati régiójában és Koszovóban sárga riasztást rendelt el, a Morava vízgyűjtő területén, valamint az ország keleti, illetve délkeleti régiójában pedig narancssárga riasztást. Sárga riasztást akkor rendelnek el, amikor az időjárási viszonyok esetlegesen veszélyesek lehetnek, ezért fokozott figyelem szükséges, míg narancssárgát akkor, amikor az időjárási viszonyok már veszélyesek és anyagi kárt okozhatnak, illetve emberéleteket veszélyeztethetnek.

A szakemberek hidrometeorológiai riasztást a Kolubarán és a vízgyűjtő területéhez tartozó folyamokon, a Déli-Morava felső folyásán (Jablanica, Veternica, Toplica, Nišava és Pusta), a Nyugati-Morava felső folyásán (Ibar, Skrapež, Đetinja, Moravica, Bjelica és Čemernica), a Jasenica, a Kubršnica, a Crnica, a Lepenica, a Lugomir, a Resava, a Mlavi, a Pek és a Timok folyókon rendelt el. Ezeken a folyamokon holnapig biztosan emelkedik a vízszint és esetlegesen meghaladhatja a rendes árvízvédelmi készültség szintjét.

Keddre virradóra az ország délkeleti területein 20–45 milliliter eső esett, Užice és Zlatibor környékén pedig 25 milliliter, nyilatkozta a közszolgálati tévéadónak Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársa. A Morava vízgyűjtő területén az éjszaka folyamán átlagban 10–20 milliliter eső esett, Vajdaságban pedig 5 milliliter. Vladiković szerint a következő két napban további számottevő csapadékra lehet számítani.