2024. április 24., szerda

Érkeznek az orosz vonatok

A következő év elejéig Oroszország mind a 27 dízel-motoros vonatot leszállatja Szerbiának. Ebből tíz már az országba került – nyilatkozta a minap Manszurbek Szultanov, az Oroszországi Állami Vasutak (RZSD) igazgatójának első helyettese a két ország között megkötött vasútfejlesztési hitelmegállapodás kapcsán.

Mint ismeretes, a vonatok leszállítása a szerbiai vasút fejlesztésére felvett kölcsön egyik részét képezi. A következő időszakban még két modell érkezik, ezek Szultanov szerint csak a technikai ellenőrzésekre várnak.

Az igazgatóhelyettes megjegyezte, hogy korszerű Metrovagonmas vonatokról van szó.

– A szerbiai vasútvállalat nemrég helyezte forgalomba a már megérkezett szerelvényeket. Ezek közül kettő a Belgrád–Versec vonalon, egy-egy a Nagybecskerek–Nagykikinda, a Nagybecskerek Torontálvásárrhely, a Zombor–Hódság–Újvidék és a Zenta–Nagykikinda– Szabadka vonalon közlekedik.

Az utasok igazán elégedettek – fejtette ki Szultanov, hizen klimatizált, 246 ülőhelyes járművek a Metrovagonmas Szerbiának leszállított modelljei, amelyek elérhetik a 120 kilométer/órás sebességet is.

A 27 vonat beszerzése egyébként 100 millió dollárba kerül, amelyet az illetékesek abból a 800 millió dolláros kölcsönből fedeznek, amit Oroszország hagyott jóvá Szerbiának.