2024. április 24., szerda

Tizenhét éve bombázták le a VRTV épületét

1999. május 3-án a NATO bevetés során porig rombolták a Vajdasági Rádió és Televízió épületét Újvidéken. A tragédia súlyát csak fokozta, hogy a bevetést éppen a nemzetközi sajtószabadság napján hajtották végre. A tartományi közszolgálati adó munkatársai azóta sem dolgozhatnak megfelelő és méltó körülmények között. Bár tizenhét éve hallgathatják az ígéretet, hogy a VRTV épületét újjáépítik, ez mindmáig nem történt meg. Az évforduló alkalmából ismét határidőt szabtak meg az illetékesek az épület újjáépítésének tekintetében: négy éven belül biztosan felépül a VRTV új-régi székháza.

A számítások szerint a közszolgálati adó az utóbbi tizenhét évben 10 millió eurót költött mostani helyiségeinek bérlésére. Ez állítólag egyharmada annak az összegnek, amennyibe egy új épület kiépítése kerülne.

Srđan Mihajlović, a VRTV vezérigazgatójának elmondása szerint már igényelték az építkezés megkezdéséhez szükséges engedélyeket. Számításai szerint valamikor júniusban megérkezhet az építési engedély. Mihajlović hiszi, hogy 2020-ig elkészül az épület és a tartományi adó onnantól megnyithatja fennállásának új, termelékeny fejezetét.