2024. március 28., csütörtök

Az ecuadori földrengés után két héttel mentettek ki egy férfit a romok alól

Csaknem két héttel az április 17-i pusztító földrengés után élve húztak ki a romok alól egy 72 éves férfit Ecuadorban.
A mentőszolgálatoknak a latin-amerikai ország nyugati részén fekvő Manabi tartomány Jaramijo városában sikerült kimenteniük Manuel Vasquezt egy félig összedőlt házból még pénteken.

Az építményből jövő zajokra egy kockázatokat felmérő csoport tagjai lettek figyelmesek, akik végül felfedezték a romok alá beszorult idős férfit.

Vasquezt azonnal kórházba szállították. Bár nagyobb sérülései nem voltak, rendkívül lefogyott, dehidratált volt és krónikus veseelégtelenséget állapítottak meg nála - vált ismertté szombaton.

Ecuadort április 17-én az elmúlt hét évtized legsúlyosabb katasztrófája érte: az országot a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg. A kormány tájékoztatása szerint 654-en vesztették életüket a szerencsétlenségben, és további 58 embert eltűntként tartanak nyilván.

A hivatalos adatok szerint 114 embert sikerült élve kimenteni a romok alól, és továbbra is mintegy 25 ezren vannak átmeneti szállásokon.

A természeti katasztrófa legsúlyosabban az ország nyugati, csendes-óceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de szerte az országban érezni lehetett a rengést. A földmozgás Pedernales városán kívül súlyos károkat okozott Manta és Portoviejo városokban is.