2024. április 24., szerda

Kocsis Károly

Kocsis Károly

(1945–2016)

Újabb jeles sportembert temettek el a héten Zentán: a vízilabdázó Prikidánovics Nándor után eltávozott közülünk Kocsis Károly atlétikaedző, akit decemberben életműdíjjal tüntetett ki a helyi sportszövetség.

Az Adán született sportmunkás a katonai szolgálat alatt a sportszázadban edzett, és szerzett alapfokú edzői képesítést, s végül az atlétika iránti szeretete hozta Zentára. A legnehezebb hosszútávokat választotta, s eredményei a mai napig kiemelkedő helyen állnak a klub örökranglistáján. Az aktív versenyzést 1972-ben fejezte be, de közben már készült az edzői pályára, elméleti tudását gazdagították a különböző továbbképzések, amelyeket egész munkássága alatt szorgalmasan látogatott, sokszor saját költségén.

Sok-sok versenyzőt nevelt és képzett, akik kiváló eredményekkel hálálták meg munkáját, de embereket is nevelt belőlük, mert folyamatosan ápolta a klub, a versenyző, a szülők és az iskola közötti kapcsolatot.

Kocsis Károly aktívan részt vett a diákolimpia és a munkássportjátékok szervezésében és lebonyolításában, és az edzői feladat mellett 1979-ben atlétikai bírói vizsgát tett, majd 749 atlétikai versenyen bíráskodott. Mint nemzetközi rangú bíró jelen volt több Európa-kupán, Universiadén és Európa-bajnokságon.

A zentai atlétákat tehát érzékeny veszteség érte, hiszen olyan ember távozott az élők sorából, aki 55 évet áldozott a klubmunkára. Nyugodjon békében.