2024. április 18., csütörtök

Srušen prihvatni centar Miksalište

Izbeglice se ponovo mogu videti po beogradskim parkovima i na ulicama

Na osnovu odluke grada Beograda, u sredu je započeto rušenje Miksališta, jednog od najvećeg privremenog prihvatnog centra za izbeglice. Grad je dao 48 sati nevladinoj organizaciji da se iseli, sa obrazloženjem da su započeti graditeljski radovi projekta „Beograd na vodi“, čijem ostvarenju prihvatni centar smeta. U Savamali je rušenje objekata započeto još u ponedeljak kada je prema pojedinim informacijama u pratnji tridesetak maskiranih mladića sa bejzbol-palicama, mašnama srušeno više privatnih objekata.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja je zatražio objašnjenje od rukovodilaca grada i, s obzirom na veliko interesovanje, zatražio da se objave detalji rušenja u Savamali. Prema informacijama medija, na više od 1.000 kvadratnih metara, sa tri radne mašine, srušeno je više objekata između Hercegovačke i Mostarske ulice. Poverenik za javne informacije je u svom saopštenju naglasio da policija nije želela da interveniše, a komunalni policajci su asistirali rušenju. Rukovodstvo grada je u svom odgovoru napisalo samo da nemaju nikakve veze sa onim što se desilo u Savamali. Komunalna policija je demantovala ove informacije. Uprkos tome, Rodoljub Šabić je zamolio gradske oce da najave detalje rušenja kako bi se izbeglo kršenje osnovnih prava građana.

Rušenje je nastavljeno sa prihvatnim centrom Miksalište, ali se planira i rušenje hostela u blizini.

Direktor Miksališta, Ivan Lalić, je rekao da nema nameru da dovodi pod znak pitanja važnost rušenja prihvatnog centra, samo očekuje veći stepen razumevanja od rukovodioca Beograda, jer se centar proteklih meseci brinuo o više stotina izbeglica koje su stigle iz ratom zahvaćenih područja.

Rušenje je zateklo i izbeglice, naime, u proteklih osam meseci se tu odmaralo svakodnevno između 300 i 500 izbeglica pre nego što su nastavili svoj put prema zapadnoj Evropi. Koordinatori Miksališta su se nadali da će do juna naći novu lokaciju gde mogu pružiti higijensko i drugo snabdevanje migrantima. U saradnji sa drugim organizacijama trude se da što pre premoste nastalu situaciju.

- Pre dve nedelje smo dnevno snabdevali 500, a poslednjih dana 300 osoba dnevno, što znači da smo pripremali 300 doručaka i 300 ručkova svakodnevno. Samo juče smo snabdeli 70 dece- naglasio je Lalić. - I dalje mislimo da tako nešto u Srbiji nije moguće. Pokušavamo da shvatimo odakle ta iznenadna žurba, gde smo pogrešili u humanitarnom radu pa da zaslužimoovako nešto. Pre nekoliko meseci smo najavili da ćemo od juna biti na drugoj lokaciji, pokušavali smo da shvatimo značaj i pravno stanje projekta „Beograd na vodi“. Poučeni ranijim iskustvima mi sami smo želeli da se odselimo odavde – rekao je.

Pored migranata tu su našli utočište i pomoć čak i oni građani koji teško dolaze do mogućnosti da se okupaju ili da dođu do hrane.

Rukovodstvo grada se brani argumentom da se mora držati zakonskih propisa i da su objekti na teritoriji Savamale bili bespravno sagrađeni.

- Tu je svaki objekat sagrađen ilegalno, inspekcija je već prošle godine izvršila uvid – rekao je saradnik kabineta gradonačelnika Beograda, Danilo Jerenić. Skupština opštine Beograd naglašava da je Miksalište obavešteno da se ne može odložiti rušenje.

Tokom postojanja Miksališta tu je radilo oko 1.200 volontera, a zbrinuto je privremeno oko 110 hiljada izbeglica koji su tu mogli da se presvuku i koji su tu dobijali i hranu.

Prema podacima agencije Beta, oko autobuske stanice u Beogradu se ponovo nalazi oko 150 izbeglica koji sada već ne mogu da traže smeštaj u Miksalištu. O njima se brinu volonteri Crvenog krsta i Infopulta. Visoki komesarijat za izbeglice za njih organizuje besplatne autobuse da ih preveze do ustanove Krnjača. Izbeglice, međutim, tamo idu nerado, zbog neprijatnih iskustava stečenih u izbegličkim kampovima i radije se odmaraju u parkovima i po ulicama.