2024. április 23., kedd

A mezőgazdaság és a számok

A topolyai Mezőgazdasági Iskola és a Mezőgazdasági Iskolák Egyesülete országos matematikaversenyt szervezett Topolyán

Az egyesületet körülbelül hatvan hasonló profilú iskola alkotja, és ezek közül huszonegy iskola hatvankét versenyzője és negyven kísérője vett részt a topolyai megmérettetésen az elmúlt hétvégén. A kétnapos program első felében az érkezést követő megnyitó után került sor a tesztek megírására, amit esti szabadidős tevékenység követett. Másnap szervezett városnézésen vettek részt a vendégek, amelynek során megtekintették a Sarlós Boldogasszony katolikus és a Szent Illés pravoszláv templomot, valamint a községi múzeumot és a tájházat.

A középiskolás diákok négy korosztályban versenyeztek, és az elért egyéni eredményeken kívül az iskolákat is rangsorolták. Ami a csapatversenyeket illeti, a legjobb eredményeket a svilajnaci Mezőgazdasági-Állategészségügyi Iskola érte el, második lett a valjevói Mezőgazdasági Iskola és Kollégium csapata, míg harmadik az aleksandrovaci Szent Trifun Középiskola és Kollégium csapata. A topolyaiakat minden korcsoportban egy-egy diák képviselte, Hajnal Anikó, Dugandžija Ilija, Milošević Jovana és Opančina Miloš, és összesítésben a kilencedik helyet érték el. A résztvevők mindegyike oklevelet kapott.

Tóth Tibortól, az iskola igazgatójától megtudtuk, hogy korábban igény mutatkozott arra, hogy a hasonló profilú iskolák külön versenyt szervezzenek, hisz a különböző iskolák különböző óraszámmal és tantervvel foglalkoznak matematikával, sőt még egy-egy iskolán belül is nagyok az eltérések, ezért néhány évvel ezelőtt megszületett az ötlet, hogy egy olyan versenyt szervezzenek matematikából, amelyen azon iskolák tanulói vegyenek részt, amelyek megközelítőleg hasonló programmal dolgoznak. A Mezőgazdasági Iskolák Egyesületének eddig is voltak különböző versenyeik, amelyek elsősorban a különböző szakterületeket, az élelmiszeripart, az állategészségügyet, a növénytermesztést ölelték fel. Az igazgató elmondása szerint nagy szükség lenne egy kémiaversenyre is ezen iskolák között, de ez még a jövő zenéje. A rendezvényt a helyi önkormányzat, a Čikoš nyomda, a Biromarket, a Stil B könyvkereskedés, a Zobnatica Rt., valamint az Újvidéki Egyetem Természettudományi és Matematikai Kara támogatta.