2024. április 18., csütörtök

Óvodások és kisdiákok a középiskolában

Nyílt nap a magyarkanizsai szakközépiskolában

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tegnap nyílt napot tartott, amely rendezvényre ez alkalommal nem csupán a pályaválasztás előtt álló diákokat várták: óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló programokat is szerveztek.

A palántaültetéssel ismerkednek a legkisebbek (Puskás Károly felvétele)

A palántaültetéssel ismerkednek a legkisebbek (Puskás Károly felvétele)

A diákparlament és a középiskola tanárai közösen szervezték meg a nyílt nap eseményeit, volt állatsimogató, állatgyógyító, a természettudományi sarokban kísérletek, interaktív bemutatók zajlottak, palántaültetés, informatikaverseny, számítógépes tervezés, virágkötészet, könyvtári és angol kvíz, bábjáték, mézeskalács-díszítés várta a gyerekeket.

Bálint Nóra informatika-tanárnőt, a rendezvény egyik szervezőjét kérdeztem a nyílt nap előzményeiről, az idei célközönségről.

– Nyílt napot már szerveztünk két évvel ezelőtt is, amelynek a témája a különleges kialakítású járművek volt, ehhez kapcsoltuk akkor az iskola egyéb tevékenységeinek bemutatását – mondta Bálint Nóra. – Ilyen jellegű nyílt napunk viszont még nem volt. Idén a fő koncepciónk az volt, hogy a tanárok irányításával a diákok mutassák meg a látogatóknak az iskolát, az itt folyó tevékenységeket: a gépész és a mezőgazdász szakirányok és az általános tantárgyak is szerepet kaptak ma. Igyekeztünk hangsúlyt adni azoknak az aktivitásoknak is, amelyeket diákjaink az iskolán kívül végeznek, így kapott helyet a sport, az elsősegély és a zene például – mondta, majd hozzátette:

A leendő állategészségügyi technikusok az állatgyógyító állomásnál (Puskás Károly felvétele)

A leendő állategészségügyi technikusok az állatgyógyító állomásnál (Puskás Károly felvétele)

– A mai nap célcsoportja a végzős diákok voltak elsősorban, de mivel ők ilyenkor már általában tudják, hogy hová szeretnének középiskolába iratkozni, ezért a fiatalabbaknak is terveztünk programokat, a hatodikosoknak-hetedikeseknek is szerettük volna megmutatni, miben gondolkodhatnak, mit nyújt ez az iskola. Másrészt pedig azt találtuk ki, hogy a kicsiket be kell vonni a rendezvénybe, mert ha idejében látják, mi az, amit itt tanulhatnak, akkor talán errefelé fognak később gondolkozni. Sok ovis csoport, alsós osztály jött ide ma, és nagyon tetszett nekik a program. Minden egyes helyszínt úgy igyekeztünk kialakítani, hogy az ő érdeklődési szintjüknek is megfeleljen, ilyen volt az állatsimogató és az állatvizsgálat is, de azt is ki tudták próbálni, hogy hogyan lehet irányítani a robotot, amelyhez a programot a diákjaink előre elkészítették.

Rekecki Major Judit tanárnő elmondta, hogy körülbelül háromszáz vendég gyerek látogatta meg az iskolát, ismerkedett az itt zajló tevékenységekkel.

– Sikeresnek tartom a mai napot, úgy láttam, hogy a gyerekek jól érezték magukat, sokan voltak, a tanárok is élvezték, és a mi diákjaink is – mondta a tanárnő. – Elégedett vagyok, hiszen lelkesek voltak a részvevők, a szülők, remélhetőleg ez jövőre is folytatódni fog. A célunk az volt, hogy ne csak a nyolcadikosok tudják majd, hogy itt vagyunk, amikor iskolát kell választani, hanem már az óvodától kezdve tisztában legyenek a gyerekek azzal, hogy létezünk, láthassák, hogy mivel foglalkozunk, és egy kicsit bemutassuk azt, hogy mit tanulhatnak itt nálunk. A saját diákjainkat igyekeztünk bevonni, hogy ők maguk mutassák meg, mi az a tudás, amit itt megszereztek, tulajdonképpen ők tartották a különböző programokat a kisebbeknek.

Szepesi Zoltán, az iskola pszichológusa a következőképpen nyilatkozott a rendezvény fontosságát, célkitűzéseit illetően:

Trike: ilyen járművel is lehetett közlekedni az iskolaudvarban (Puskás Károly felvétele)

Trike: ilyen járművel is lehetett közlekedni az iskolaudvarban (Puskás Károly felvétele)

– Régóta gondolkodtunk azon, hogy az iskolában milyen eseményt lehetne szervezni, amely egyrészt közösségépítő, másrészt pedig megszólítja a körülöttünk lévő gyerekeket is. Az előző évek tapasztalatai alapján arra jutottunk, hogy a nyílt nap egy jó hagyomány lehet, amelyet érdemes folytatni. Idén megkértük az általános, a gépész és a mezőgazdász szakaktíva tanárait, hogy valamilyen ötletekkel, játékokkal rukkoljanak elő, amelyek különböző korosztályú gyerekeknek szólnak. Eddig a fölsősöket igyekeztünk megszólítani, viszont idén arra gondoltunk, hogy a mi tanulóink számára is érdekes tapasztalat lehet az, ha kisgyerekek között vezetőként tevékenykednek, ezért az óvodásokat, alsósokat is bevontuk programunkba. A másik fontos szempont pedig az volt, hogy a tanulók kaptak egy bizonyos fokú önállóságot, főszerepet ennek az egész napnak a lebonyolításában. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez egy járható, sikeres út. Tehát ilyen formában ennek az eseménynek két célja volt, az egyik, hogy az iskola közösségbe való beágyazottságát erősítse, másrészt, hogy a tanulóinkat erősítse szakmailag és önbizalom szempontjából egyaránt – mondta Szepesi Zoltán, majd így folytatta:

– Az általános tapasztalat az, hogy nehéz a fiatalokat megszólítani, bevonni bármilyen közösségi eseménybe, önkéntes munkába, viszont szerencsénk volt, ami elsősorban a diákparlamentnek és az elnökének, Barkóci Enikőnek köszönhető. Az ő segítségükkel sikerült a megfelelő embereket megtalálni, megszólítani és bevonzani, ugyanakkor a tanároknak is köszönettel tartozunk, hogy a tanulóiknak megfelelő feladatokat, szerepköröket tudtak kitalálni a játékokban, programokban. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon szívesen és örömmel vettek részt a diákjaink a közös munkában. Biztos, hogy lesz folytatás, ez egy olyan esemény, amelyre a közösségnek szüksége van. Érdemes ezt a programot továbbra is megszervezni, hogy a középiskola ne csak oktatási, hanem közösségi tér is legyen.