2024. március 28., csütörtök

A merényletek gyanúsítottjának pénzelésével vádolnak két embert Londonban

A brüsszeli és a párizsi merényletek egyik gyanúsítottjának pénzelése címén emeltek vádat két ember ellen Londonban.

A két vádlott, a brit állampolgárságú Mohammed Ali Ahmed és a belga-marokkói, de Birminghamben élő Zakaria Boufassil pénteken állt a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága elé.

A vádirat szerint Ahmed és Boufassil háromezer fontot adott a novemberben Párizsban, illetve a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik fő gyanúsítottjának, Mohamed Abrininek. Abrini volt a "kalapos ember", aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren március 22-én elkövetett pokolgépes merénylet előtt néhány perccel, a két öngyilkos merénylővel együtt tűnt fel a biztonsági kamerák felvételén.

Abrini, akinek a belga hatóságok gyanúja szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt, a londoni bíróságon pénteken ismertetett vádirat alapján tavaly júliusban Birminghamben járt, és akkor vette át a pénzt Ahmedtől és Boufassiltól.

Pénteken megjelent a westminsteri bíróság előtt Soumaya Boufassil, Zakaria Boufassil nővére is, aki a vád szerint Ahmeddel együtt pénzt gyűjtött terrorista célokra.

Ahmedet és Zakaria Boufassilt a brit terrorizmusellenes törvény alapján hivatalosan azzal vádolják, hogy tudták, vagy legalábbis alapos okuk lett volna gyanítani, hogy az Abrininek átadott pénz terrorcselekmény finanszírozására szolgál.

Mohammed Ali Ahmedet és Soumaya Boufassilt emellett terrorcselekmények előkészítésével is vádolják.

Az ügyet a westminsteri magisztrátusi bíróság a londoni központi büntetőbíróság - utcájáról kapott, közismert nevén az Old Bailey - elé utalta, ahol május 13-án kezdődik a tárgyalás.