2024. március 28., csütörtök

Pajtić: Szavazzatok a Dveri–SZDP koalíció listájára

Szombaton tüntetést szerveznek az ellenzéki pártok a RIK épülete előtt

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke felszólította a párt támogatóit és szavazóit, hogy a tizenöt szavazóhelyen megismétlendő köztársasági választásokon a Dveri–Szerbiai Demokrata Párt koalíciójára voksoljanak. A szóban forgó koalíció és listája számos tekintetben nem hasonlítható a DP-hez, ugyanakkor a DP-hez hasonlóan a demokráciát védi és Szerbiát a szavazatlopástól, indokolta döntését Pajtić.

Ezzel párhuzamosan az eddig ellenzékből politizáló pártok vezetői felszólították a polgárokat, hogy szombaton 13 órakor menjenek tiltakozni a Köztársasági Választási Bizottság épülete elé. Pajtić a Szerb Haladó Párttal koalícióra lépő pártok vezetőjének némelyikét is meghívta a tüntetésre.

– Vuk Draškovićot, Rasim Ljajićot és Velimir Ilićet, azokat, akikkel húsz évvel ezelőtt szintén együtt küzdöttünk a szavazatlopás ellen, arra kérjük, hogy csatlakozzanak hozzánk a tüntetésen – üzente Pajtić.

Az ellenzéki pártok bejelentették, hogy a vasárnapi, április 24-i választásokon történtekről minden releváns nemzetközi szervezetet tájékoztatni fognak. Saša Radulović, az Elég volt mozgalom elnöke szerint a választásokon és az azt követően elkövetett visszaélések egyértelműek. A RIK gyalázatos ülésein folyamatosan egy listától loptak, a Dveri–SZDP listájától, mondta Radulović, majd arról beszélt, hogy a mozgalomnak bizonyítékai vannak a választásokon elkövetett szabálytalanságokra.

Sanda Rašković Ivić, az SZDP elnöke egyetért Radulovićtyal. Szavai szerint az a cél, hogy a Dveri–SZDP koalíció mégse lépje át a választási küszöböt, a megszerzett szavazatokat pedig az SZHP kapja meg.

– Bizonyítékaink vannak a visszaélésekre. Például Kosovska Mitrovicában az ötös számú szavazóhelyen a szavazásra jogosult albánok cirill betűkkel írták alá nevüket, vagy szerbesítve. Vranjeban a 31-es szavazóhelyen a jegyzőkönyvbe először egy eredményt írtak be minden lista mögé, majd ezt áthúzták és új eredményeket jegyeztek le. Az SZHP-nek először 463 szavazata volt, majd ez 513-ra növekedett, a DP-nek 82 volt először, majd 54-re csökkent, a Dveri–SZDP koalíciónak pedig 231, amely végül 52 lett. Ami velünk történt tegnap, az holnap bárki mással megtörténhet – taglalta Rašković Ivić.