2024. április 19., péntek

Tehetséggondozásért Nívó-díj

Szórád Endre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium vegytantanára részesült e rangos elismerésben

A közelmúltban rendezték meg a XXI. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítást Budapesten, amelyen a tehetséggondozás terén kifejtett kiváló tevékenységéért Nívó-díjjal ismerték el Szórád Endre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kémiatanárának a munkáját. Szórád az elismerés kapcsán elmondta: nagy megtiszteltetés és rendkívüli öröm számára, hogy a tehetséggondozó munkájára az országon kívül is felfigyeltek, de egyben kötelezi is őt arra, hogy a továbbiakban is segítse tehetségnek ígérkező diákjainak a munkáját, mivel meggyőződése szerint az emberi társadalomban a természettudományi tárgyak biztosítják a fejlődést. Egyébként Szórád szerint a tehetséget több tényező biztosítja. Ezek közül egyik a genetikai állomány, amelyet hozunk magunkkal, de fontos tényező maga a család és a környezet, s persze az iskola is.

– Ezeket a jó tulajdonságokat a gyermekekben meg kell találni, az ehhez szükséges szikrát pedig mindenképpen a tanárnak kell adnia – hangsúlyozta ki beszélgetőtársunk, aki hozzáfűzte, hogy egy tehetségígéret nagyon könnyen elkallódhat, amennyiben nem megfelelő környezetbe kerül, illetve a tanár nem fedezi fel benne azt a részét a tehetségnek, amit fejleszteni lehetséges. Ugyanakkor e gyerekek gyenge pontjait is fejleszteni kell, s ekkor lesznek képesek igazi tehetséggé fejlődni.

– A kezdő lépést mindenképpen a tanárnak kell megtennie, s fel kell fedeznie a diákjában rejlő lehetőségeket, ugyanakkor a tanárnak és a diáknak egyaránt is nagyon ambiciózusnak kell lenniük – jegyezte meg a vegytantanár. Kiemelte, hogy a siker eléréséhez hosszú utat kell megtenniük.

A zentai bolyaisok egyébként már évek óta részt vesznek az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon (OTTDK). A rendezvényt szervező Kossuth Klub az 1953-ban megalakított Tudományos Ismeretterjesztő Társulatból nőtte ki magát. A kiállítás főszereplői elsősorban a diákok, s így az anyaországi és a külhoni iskolákból az idén 19 kiállító vett részt, s mutatta be a kutatásaik eredményeit. A kiállításon évente a felkészítő tanárokat is díjazzák. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium az idén három informatikai és két kémiai munkával vett részt a kiállításon. Ez utóbbi kutatások közül Svoreny Viktor másodikos diák az ivóvíz tisztíthatóságával, illetve az ivóvízben lévő különböző szerves anyagok eltávolításával foglalkozott, s egy szénabszorpciós eljárást hasonlított össze egy sokkal korszerűbb, polimergyöngyös eljárással. Bencsik Blanka harmadikos diák a peptidszintézis folyamatos áramú reaktorokban tematikájú kutatás eredményeit mutatta be, ez a gyógyszeripar egyik nagyon lényeges kutatási területe – ecsetelte Szórád Endre. Blanka egyébként a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának a kutatásában kapcsolódott be.