2024. március 28., csütörtök

„Neka na prvom mestu bude finansiranje Vojvodine“

Mihal Ramač: „Nisam video šta naprednjaci žele da učine sa privredom pokrajine. SVM ima veliku ulogu u ostvarivanju prava pokrajine.“

Na izborima za pokrajinski parlament Srpska napredna stranka je odnela veliku pobedu. Na republičkom nivou postoje stranke koje su dobile više od 10 posto glasova, ali se to ne može reći i za Vojvodinu, gde je čak i koalicija oko socijalista morala da se zadovolji sa nešto više od osam procenata glasova. Ostali su dobili još manje. Pored lista se ređaju brojke od 5 do 7 posto u izveštajima o rezultatima izbora. Politički analitičar Mihal Ramač, bivši glavni urednik dnevnika „Danas“ za „Mađar so“ procenjuje kakav će uticaj na sledeće četiri godine u Vojvodini imati ovaj izborni rezultat.

- Na izborima je bilo manjih nepravilnosti. U tom svetlu, uopšteno, kako ocenjujete glasanje u Vojvodini?

– I strani posmatrači su potvrdili da se nisu desile nepravilnosti koje bi mogle dovesti u pitanje rezultate izbora. Manjih zloupotreba je kod nas uvek bilo, takvu državu imamo. Ni sam ne verujem da je moguće pokrasti sto ili dvesta glasova na pojedinim biračkim mestima na način kako je to ranije bilo moguće.

- Naprednjaci mogu da uknjiže izuzetan rezultat. Da li to iznenađuje?

– Ne iznenađuje, ako uzmemo u obzir sa kolikom većinom su i do sada raspolagali u republičkom parlamentu. Iznenađenje je što opozicija uopšte nije uspela animirati svoje simpatizere i članove na odgovarajući način. Imali su veoma slab nastup u odnosu na naprednjake. Vučić je bio u napadu i sada ima dobar rezultat, a opozicija nije uspela da odgovori izazovima i da glasače odvede na biračka mesta, a rezultat je takav kakav je. Istini za volju i Ligi i DS-u je na raspolaganju bilo dovoljno godina da se dokažu. Sada su za naprednjake mnogi glasali sigurno zbog činjenice što dosadašnje rezultate nisu smatrali zadovoljavajućim.

Mihal Ramač

Mihal Ramač

- Da li je iznenađenje što je izborna lista „Dosta je bilo“ postigla toliko dobar rezultat u Vojvodini, što je, na primer, u Novom Sadu osvojila devet posto glasova?

– To se zaista može smatrati iznenađenjem, i to prijatnim iznenađenjem, iako ja nisam navijao za tu listu. U kampanji se o njima nije moglo čuti mnogo, barem ne na ulici. Međutim, dobro su izračunali na kojim komunikacijskim kanalima mogu nastupati uspešno. Iskoristili su mogućnosti koje pružaju društvene mreže i to su uradili na fantastičan način. Dosta sam razgovarao za vreme kampanje sa mladima, naročito sa onima koji u Novom Sadu žive na Limanu, i mnogi od njih su se osećali počastvovanim što mogu da glasaju za ovu listu. Komunicirali su međusobno na društvenim mrežama i bili su na stalnoj vezi sa članovima te organizacije. Lista je znala kada, gde i kakve poruke treba da šalje.

- Radikali su i do sada bili prisutni u parlamentu, ali u manjem broju. Menja li bilo šta njihovo sadašnje prisustvo u skupštini?

– Znaci pokazuju da će naprednjaci imati apsolutnu većinu, a ova stranka navodno poštuje stečena prava manjina, što znači da se ne treba smatrati opasnim jačanje radikala. Gore neće biti zajednicama nacionalnih manjina. Šta više, s obzirom da SNS ima odličnu komunikaciju sa Briselom, ali i sa Budimpeštom, i s obzirom da će i na republičkom i na pokrajinskom nivou partner naprednjaka biti Savez vojvođanskih Mađara, u neku ruku se može čak i popraviti položaj manjina. U svemu tome, međutim, igra veoma važnu ulogu privreda koja je danas u katastrofalnom stanju. Ja nisam video da naprednjaci imaju program za razvoj privrede, nisam video predloge mera koje pokazuju u tom pravcu. Nisam video ni ideje koje bi preferirale autonomiju vojvođanskih organa.

- Prema tome SVM će imati važnu ulogu, da urgira u rešavanju pitanja koja za naprednjake ne predstavljaju prioritet.

– Iz izjava koje stižu od čelnika SVM-a ja ni jednom nisam stekao dojam da je stranka odustala od svojih dosadašnjih političkih nastojanja i od svog programa. A jedan od glavnih elemenata tog programa je baš zaštita autonomije Vojodine. Ako, dakle, SVM ne odustane od svog dosadašnjeg programa, onda smatram logičnim da i od svog koalicionog partnera zatraži poštovanje tog programa. Ne samo rečima već i u praksi, ali i na polju finansiranja.

- Verovatno će se formirati vladajuće koalicije, u istom sastavu i na republičkom i na pokrajinskom nivou, s tim što na nivou pokrajine nije isključen ni treći igrač u vladajućoj strukturi. Kakve će promene doneti period u kojem će biti isti činioci na vlasti na oba nivoa u odnosu na prethodne četiri godine?

– Nisam pristalica Srpske napredne stranke ali je nedvosmisleno da je situacija u protekle četiri godine bila izuzetno loša za Vojvodinu zbog stalnog sukoba dva nivoa vlasti, i iz te perspektive može biti i dobro to što će dve vlade biti sastavljene od predsednika istih stranaka. Te će nesuglasice sada jednostavno nestati, i u Beogradu i u Novom Sadu će biti na vlasti iste stranke, pa će biti interesantno videti kako će se sada pokrajina ponašati i u kojoj će meri zahtevati od Beograda sve što Vojvodini pripada, u skladu sa ustavom i statutom. Beograd nema nikakvog razloga da odbije molbe Novog Sada. Tačnije, razloge nije imao za to ni do sada, ali je ipak stalno radio na uskraćivanju Vojvodine. Pretpostavljam da u budućnosti nećemo gledati taj program.

- Na šta se buduće pokrajinsko rukovodstvo mora fokusirati u naredne četiri godine?

– Ukratko, na veći nivo privredne samostalnosti. To bi trebalo da sledi pravna samostalnost. Ali je ipak na prvom mestu naš novac i finansiranje pokrajine.