2024. április 19., péntek

„Politika nije pusta matematika”

Državni sekretar za nacionalnu politiku mađarske vlade, Arpad Potapi, i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, su rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji analizirali u ponedeljak u Budimpešti, na skupu organizovanom od strane Zavoda za istraživanje nacionalne politike.

Kao što je poznato, na izborima je Srpska napredna stranka ostvarila ogromnu pobedu i sakupila skoro 50 posto glasova, i na republičkom i na pokrajinskom nivou. Savez vojvođanskih Mađara će prema preliminarnim rezultatima u republičkom parlamentu imati četiri, a u pokrajinskom šest ili sedam poslanika.

U svom uvodniku Zoltan Kantor, direktor Zavoda za istraživanje nacionalne politike, je govorio o detaljima srpskih izbora, o političkoj sceni i predstavio ranije izborne rezultate SVM-a.

U kampanji je vojvođanska mađarska stranka položila račune o ranijim rezultatima, njeni predstavnici su nabrojali šta su učinili u cilju da se vojvođanski Mađari održe na rodnoj zemlji – počeo je svoje predavanje Janoš Arpad Potapi. Ponovio je da je strateški partner mađarske vlade u Vojvodini SVM, koji je uspeo da animira ljude i iskoristi mogućnosti da komunicira sa građanima. Potapi je podsetio na istorijsko pomirenje između Srbije i Mađarske u čemu je značajnu ulogu odigrao Ištvan Pastor, kao i SVM.

- Ovo pomirenje je donelo rezultate na kakve pre nekoliko godina nismo ni pomišljali. Odnosi dveju država se razvijaju istorijskom brzinom – naglasio je državni sekretar. Potapi se osvrnuo na izradu programa za privredni razvoj, za koji je mađarska vlada odobrila 50 milijardi forinti. Vojvođanska zajednica ima pionirsku ulogu, a ostale mađarske zajednice van matice je uzimaju kao primer – ocenio je. Što jedna stranka mora da uradi pred izbore, to je SVM i učinio, rekao je Potapi.

- Nemamo razloga za skepsu u svetlu rezultata, SVM može da sačuva svoju poziciju, sa SVM-om i sa zajednicom srpske stranke, na vlasti, moraju računati. Još samo treba sačekati konačne rezultate, pre nego što bude reči o koalicijama – naglasio je Potapi.

„POKUŠAJ PUČA ZAVRŠEN"

Prema rečima Ištvana Pastora ranije nakon izbora je retko bilo primera da smo otišli na spavanje, ujutru se probudili i sačekali podne, a da ne znamo kakav je rezultat glasanja, no ovoga puta je situacija bila baš takva. Kao što je podvukao, sa sigurnošću se može izjaviti da će vojvođanska mađarska zajednica i dalje na svim nivoima imati legitimne predstavnike svojih interesa, u bojama SVM-a. Istovremeno se može reći i da smo ostvarili sve što smo označili kao ciljeve – dodao je.

- Danas nas je 15 hiljada manje nego pre četiri godine. Ovi ljudi doduše nisu konačno rasčistili sa svojim vojvođanskim bitisanjem, trenutno rade u drugoj zemlji, s vremena na vreme dođu kući, a većina njih samo zbog izbora nije mogla da doputuje. To je nezaobilazna činjenica, sa kojom smo se morali suočiti u nedelju – izjavio je Ištvan Pastor. - Praktično juče se završio onaj pokušaj puča koji je karakterisao protekle mesece, pa čak i godine protiv SVM-a. Pale su maske i postalo je očigledno ko je ko. Oni koji su hteli puč, su pozvali svoje glasače da podrže bilo koga, samo ne mađarsku stranku. Sa Hrvatima i Srbima su osnovali koaliciju tipa Most. Na republičkom nivou nisu mogli da izađu na izbore jer su se umešali u falsifikovanje dokumenata industrijske veličine, za koje u proteklih 25 godina u Karpatskom basenu nije bilo primera – objašnjavao je predsednik stranke.

PRVI KOALICIONI DOGOVORI SE OČEKUJU OVIH DANA

-Na republičkom nivou SVM će, prema trenutnom stanju stvari, imati četiri poslanika. Četiri liste je bilo na pragu cenzusa, zbog toga se do poslednjeg trenutka nije moglo mnogo znati. Na kraju je u parlament ušlo sedam izbornih lista, među kojima su i dve antievropske, nacionalističke organizacije, koje će raspolagati sa više od trideset mandata ukupno. U parlament su ušli i predstavnici dve bošnjačke, jedne albanske i jedne slovačke manjinske liste – dodao je Pastor.

- Naš interes je da budemo deo skupštinske većine, da učestvujemo u procesima, da utičemo na donošenje odluka u pitanjima pridruživanja Evropskoj Uniji, reforme srpskog društva, zdravstva, socijalne politike, manjinskih pitanja i infrastrukture. Matematički gledano, Srpskoj naprednoj stranci nije potrebna ova saradnja sa nama, kao ni sa drugima, ali politika nije puka matematika. Ubeđen sam da je ova saradnja u interesu vojvođanske mađarske zajednice. Tokom sledećih dana će biti obavljeni prvi razgovori na tu temu – rekao je Pastor.

SVM i ovoga puta računa na pozicije državnih sekretara u vladi, ali Pastor je smatrao suviše ranim nagađanja u vezi tih pozicija, jer će o svemu tome biti reči prilikom pregovora sa Srpskom naprednom strankom.

„NE MOŽEMO BITI U OPOZICIJI ČETIRI GODINE"

Na nivou pokrajine izvesnost je manja nego na republičkom nivou. Naprednjaci ni tu ne moraju ni sa kime da se udruže u cilju formiranja vlade, ali prema Pastorovim rečima „dogovori će ići u paketu", ista formula će se koristiti na nivou pokrajine i na nivou republike. Raniji koalicioni sporazum se treba aktualizovati - dodao je.

- Ne vidim drugog manevarskog prostora. Ako mađarska zajednica ostane u opoziciji, biće istisnuta na periferiju. Onaj ko zagovara ovakvu politiku zagovara postojanje na periferiji. Ovako mala zajednica ne može izdržati u opoziciji četiri godine. Politički pragmatizam i interesi diktiraju da se nekad mora preći preko izbirljivosti, jer je to jedini način ostvarivanja interesa – naglasio je.

Vojvođanska mađarska zajednica ima interesa u 26 lokalnih samouprava. Obrada podataka još teče sporo, ali se nekoliko informacija moglo saopštiti već u ponedeljak.

- U Subotici su pobedili naprednjaci, a mi smo na drugom mestu, te ove dve stranke mogu formirati većinu. Liste SVM-a su pobedile u Kanjiži, Senti, Bačkoj Topoli, a završile na drugom mestu u Malom Iđošu i Novom Kneževcu. U Novom Sadu i u banatskim lokalnim samoupravama SVM će takođe imati predstavnike proporcionalno broju pripadnika mađarske zajednice – rekao je.

NIJE MEŠANA, NEGO MAĐARSKA"

U izjavi za naš list Ištvan Pastor je izjavio da je gledajući globalno zadovoljan sa izbornim rezultatima SVM-a, a za zadovoljstvo ima čak dva razloga. Jedan je što su učinili sve što se moglo u interesu uspeha, a sa druge strane vojvođanski Mađari su prema njegovim rečima dokazali da i dalje smatraju SVM legitimnim predstavnikom svojih interesa.

- Spremamo se da sa manje osvojenih mandata radimo više i da učinimo više za mađarsku zajednicu, da zadovoljimo očekivanja. Nameravamo da zaslužimo poverenje koje smo dobili.

Na pitanje u čemu će se menjati politika SVM-a u pokrajini, u svetlu činjenice da će suparnik, lista DZVM-DZH podržana od strane Mađarskog Pokreta, u pokrajinskoj skupštini verovatno imati dva poslanika, Tamaša Korheca i Arona Čonku, Pastor je odgovorio da ne vidi ništa novo u činjenici „da su sa ove mešane liste dvojica ušla u parlament, ako rezultati ostanu isti kao što su sada".

- U ranijim godinama i druge stranke su imale poslanike mađarske nacionalnosti u pokrajini. I njihova je karakteristika bila što karakteriše i ova dva gospodina, ako na kraju oni i uđu u parlament. Ove poslanike je od nas razlikovalo to što smo mi mađarska stranka. Ne mešana, već mađarska" - naglasio je u svojoj izjavi Ištvan Pastor.