2024. április 25., csütörtök

Út az anyaságig

X. Anyák napi kiállítás Topolyán

A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat immár tizedik alkalommal szervezett anyák napi kiállítást.

Simon Julianna megnyitja a kiállítást (Benedek Miklós felvétele)

Simon Julianna megnyitja a kiállítást (Benedek Miklós felvétele)

A tárlat, melynek ünnepélyes megnyitójára kedden került sor, az idén az Út az anyaságig címet viseli, és a nők hagyományos világbeli leggyakoribb útját mutatja be születésüktől a keresztelőn, az elsőáldozáson, a bérmálkozáson, az esküvőn át a családalapításig, az anyává válásig. A megnyitón a Nikola Tesla Általános Iskola 3/D, Manók néven ismert osztálya egy rövid színdarabot mutatott be, amely a Szeretet címet viselte, és amely témájában szorosan kötődik a családi élethez. A darabot Cirok Csilla tanító néni ötlete nyomán készítették el, és korábban már az ÁMV-n is bemutatták.

Simon Julianna, a Nagyapáti-társulat koordinátora újságírói kérdésre elmondta: – Egy nagyon szép ünnep előtt állunk, vasárnap ünnepeljük az anyák napját. Az eddigi évek során mindig más téma köré szerveztük a kiállítást, a hagyatékból indultunk, akkor mutatkozott be a társulatunk a nagyközönség előtt, de volt viselet-, köténybemutató, kézimunkák prezentációja is, és most úgy gondoltuk, hogy mivel jubileumról van szó, foglalkozzunk kizárólag az anyasággal mint a legszebb dologgal.

A kiállításon számos fényképet láthattak az érdeklődők, emellett különböző viseleteket és kézimunkákat is bemutattak. A fényképek, amelyek között több mint százéves darabok is találhatóak, Vass Károly gyűjteményéből származnak, a nagyított képeket az Infinity cégben nyomtatták ki. A menyecske- és esküvői ruhát Huber Márta bocsátotta a kiállítók rendelkezésére. A tárlatot keddig, május harmadikáig tekinthetik meg az érdeklődők a Művelődési Ház kiállítótermében.