2024. április 16., kedd

Kezdődik a szelektív hulladékgyűjtés Óbecsén

Óbecsén a közterületeken és több vendéglátóipari létesítménynél megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés. A közterületeken kihelyezett ketrecekben műanyag flakonokat, a vendéglőknél, kávéházaknál piros konténerekben üveget gyűjtenek ezentúl. Fejes Zoltán, a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója ezzel kapcsolatosan elmondta: készül egy projektum a háztartási hulladék szelektív gyűjtésére is, eszerint a lakosságot, az iskolákat és az intézményeket is a PET-palackok, az üvegek és a papír elkülönített gyűjtésére szeretnék ösztönözni.

Innen elköltözik majd a Tiszamente pénztára (Fotó: Fehér Rózsa)

Innen elköltözik majd a Tiszamente pénztára (Fotó: Fehér Rózsa)

– A munkások a polgárok előtt lemérik majd a szelektíven gyűjtött hulladékot, és a lemért mennyiség fejében csökkentjük majd a szemétdíjukat. Ezzel nemcsak az ő költségeik, hanem a cég kiadásai is csökkennek, hiszen kevesebb szemetet kell majd elszállítani a helyi szeméttelepre és a majdani nagykikindai transzferállomásra is – állítja az igazgató.

A szelektív hulladékgyűjtés a vendéglátóipari helyeknél kezdődött, ők mostantól piros színű konténerekbe helyezik ki az üvegeket, a Tiszamente pedig ingyen szállítja el azokat. Az üveget 16 vendéglátóipari létesítménynél gyűjtik összesen 35 darab 120 literes konténerben. A műanyag flakonok gyűjtésére szolgáló ketrecekből 18-at Óbecsén, kettőt Bácsföldváron, egyet-egyet pedig Péterrévén, Radičevićen és Dreán helyeznek ki.

A Tiszamente vállalat egyébként felmondta Zöldfás utcai bérleti szerződését a pékséggel, kamionjai már a Komunalac Közvállalat Vadász utcai udvarából indulnak terepre, és az irodák egy része is rövidesen a Komunalac épületébe költözik, amitől havonta 1500 eurónak megfelelő megtakarítást remél az igazgató. Ez a megoldás is egyébként csupán ideiglenes lesz, mivel a Srbijašume Közvállalat felújítja a Tiszamente utcai épületét, és várhatóan még az idén mind a Komunalac, mind a Tiszamente erre a telephelyre fog költözni.

A Tiszamente ügyfelei a költözés után több helyen is befizethetik majd a szemétdíjat: állandó befizetőhely nyílik a piacon, a Komunalac virágboltjába is betérhetnek a csekkel, de a helyi közösségekben már most is lehet szemétdíjat fizetni. A változások időpontjáról és részleteiről kétnyelvű szórólap nyújt majd tájékoztatást a lakosságnak.