2024. április 24., szerda
Atlétika

Születésnapján köszöntötték az egykori bajnokot

A fennállásának 70. évét idén ünneplő Spartacus Atlétikaklubban több kiváló sportoló versenyzett, akik nemcsak a szabadkai, hanem az egykori jugoszláv, majd a szerbiai atlétika hírnevét is öregbítették. Az egyik ilyen atléta Dragutin Zurković, aki április 22-én töltötte be 90. életévét. Ebből az alkalomból a klub vezetői, Slobodan Vojinović elnök, Karai László alelnök, Ubori László főtitkár, egykori válogatott atléta, az 1972-es müncheni olimpia résztvevője, meglátogatták a veterán sportembert. Zurković az egyik legjobb 110 gátas atléta volt, országos bajnoki címet 1949-ben nyert a nagy Jugoszláviában. Ez az eredmény hatalmas jelentőségű volt az akkori jugoszláv atlétika számára, de Zurković edzői munkássága még ezt is felülmúlta. Megalapozta a helyes utat a jövő nemzedékei számára, akik a későbbi években ezt kiváló eredményeikkel igazolták. A klub jelenlegi vezetői látogatásuk alkalmával egy aranyérmet adtak át az ünnepeltnek, melybe Zurković életkora, azaz a 90-es volt belevésve.

Dragutin Zurković az újabb aranyérmével (Fotó-Dejan Vuković)

Kellemesen megleptek az atlétikai klub vezetői. Szerencsének érzem magam, és büszke is vagyok, hogy a klubban számon tartanak bennünket, és nem felejtik el az egykori atlétákat. Nagyon szerettem az atlétikát. Az atlétika nem olyan játék, mint a kosárlabda vagy a labdarúgás, az atlétikában bizony izzadni kell, és rengeteget dolgozni. Munkánk eredménye a vasárnapi versenyek alkalmával derült ki. Számomra nem volt nehéz sportolni és edzősködni sem. Szerettem a gyerekekkel dolgozni, ők pedig mindig figyelmesen meghallgattak. Arra mindig figyeltem, hogy ne terheljem túl őket. Emlékszem, Kőrösi József mindig több feladatot kért, mint amennyit én terveztem. Nem engedtem neki, hogy többet dolgozzon az általam megszabottnál, így a feladat teljesítése után mindig hazaküldtem. A sportoló az életben egyszer éri el teljesítőképességének csúcsát, amit ki kell várni. Egyszer van ereje teljében, valamikor a 25. életéve körül – mondta Zurković.

Ubori Lászlót nem Zurković, hanem Szikora Pál készítette fel a versenyekre.

Csak keveset dolgoztunk együtt, mivel én sprinter voltam, ő pedig a gátfutókkal foglalkozott. Nagyok sok gátfutóval dolgozott, akik edzőjük fáradhatatlan munkájának köszönhetően kiváló eredményeket értek el. Dragutin bácsi 110 gáton futott ideje még ma is szabadkai csúcs. Egykori tanítványai néhány tizeddel megközelítették ugyan, de megdönteni nem tudták a rekordot – mondta Ubori, aki manapság főleg a legfiatalabbakkal foglalkozik. Ebben kiemelt szerepe van az Athletics Kids programnak.

Jelenleg a Széchenyi István és az Ivan Milutinović Általános Iskolában tartunk edzéseket. Nagyszámú fiatallal foglalkozunk, azzal a céllal, hogy az 1–4. osztályos tanulók megtanulják a sportolás alapelemeit, fejlesszék reakciókészségüket, rugalmasságukat. Szeretnénk, ha megszeretnék az atlétikát vagy bármelyik más sportot, hiszen sok a tehetséges gyerek, akiket az utcáról a sportklubokba kellene irányítani – mondta Ubori.

Slobodan Vojinović, a Spartacus AK elnöke kiemelte, hogy a klub szeretne visszatalálni a régi sikerek útjára.

A történelem során versenyzőink 840 első helyet szereztek, van olyan atlétánk, aki 21 éven át országos bajnok volt saját versenyszámában. Fő célunk, hogy új borítást kapjon a már tönkrement atlétikai pályánk, és hogy visszacsalogassuk a nézőket a lelátóra. Valamikor az atlétikai versenyek 5000 néző előtt zajlottak a városi stadionban. A várossal, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkársággal, valamint a Szerbiai Atlétikai Szövetséggel megbeszéltük, hogy a választások után megkezdjük a munkát. Zajlanak a tárgyalások a Vajdasági Atlétikai Szövetséggel és legjobb atlétánkkal, Ivana Španovićtyal is, hogy ő népszerűsítse az új pályát – mondta Vojinović.