2024. április 24., szerda

Peking nem engedi meg, hogy káosz legyen a Koreai-félszigeten

Peking nem engedi meg, hogy a Koreai-félszigeten háború törjön ki, vagy káosz uralkodjon el, egyúttal ragaszkodik ahhoz, hogy a dél-kínai-tengeri területi vitákat az érintett felek közvetlen, kétoldalú tárgyalások útján rendezzék - hangoztatta Hszi Csin-ping kínai államfő, pártfőtitkár az Ázsiai Együttműködési és Bizalomépítő Intézkedések Konferenciája (CICA) ötödik külügyminiszteri találkozóján csütörtökön Pekingben.

Dél-koreai tájékoztatás szerint a külügyminiszteri találkozón elfogadott zárónyilatkozat arra szólítja fel Észak-Koreát, hogy "teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul" szerelje le nukleáris arzenálját.

Az eseményen Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam terjeszkedése súlyos veszélyt jelent a globális biztonságra.

Hszi Csin-ping megerősítette, hogy országa teljes mértékben tartja magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Koreával kapcsolatos határozataihoz és elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett. Az elnök ismételten tárgyalásokat szorgalmazott, minden érintettet önmérsékletre szólított fel, és arra, hogy tartózkodjanak a provokációktól.

Szergej Lavrov felszólalásában kijelentette, az Iszlám Állam példátlan biztonsági veszélyt jelent; "senki a világon nem fogja biztonságban érezni magát", míg ezzel a kihívással le nem számolnak.

Mint fogalmazott, "a régió politikai térképe az összeomlás szélére került", ami újabb nyilvánvaló bizonyítéka a "demokrácia-export" romboló jellegének olyan helyzetekben, amikor a nem kívánatos rezsimek erőszakos leváltására törekszenek kívülről, a vallás felhasználásával, a muszlim világ megosztásával.

Moszkva szerint a terrorellenes küzdelem nem lehet hatékony addig, amíg a terroristákat "mérsékeltekre" és "radikálisokra" osztják - hangoztatta Lavrov.

A dél-koreai külügyminiszter, Jun Bjung Sze arra kérte a CICA résztvevőit, hogy Oroszországgal és Kínával az élen igyekezzenek eltántorítani Észak-Koreát attól a feltett szándékától, hogy végrehajtsa ötödik kísérleti atomrobbantását.

Az 1992-ben alapított ázsiai biztonságpolitikai szerveződés - a CICA - közép-ázsiai, nyugat- és dél-ázsiai, délkelet-ázsiai, valamint közel-keleti országokat tömörít. Huszonhat tagországa van, továbbá 12 ország, közük az Egyesült Államok és Japán, valamint nemzetközi szervezetek megfigyelői státussal vesznek részt a munkájában. 2014 és 2018 között Kína látja el az elnökségét.